Hlavní obsah

Vsetín začne boj o udržení v extralize proti Ústí

Vsetín

Šestinásobný český mistr ze Vsetína v neděli začne svůj pokus o zastavení úpadku v baráži o hokejovou extraligu proti Ústí nad Labem. Valaši, kteří po svém postupu do nejvyšší soutěže v roce 1994 byli sedmkrát za sebou ve finále, skončili v tomto ročníku beznadějně poslední a mají poslední šanci na úspěšný konec své dvanácté sezóny mezi elitou.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Vsetínský brankář Sasu Hovi.

Článek

Ústí naopak chybí krok k historickému postupu, kvůli němuž si klub pořídil na hostování z Plzně i drahou posilu brankáře Romana Málka.

Vsetín měl na rozdíl od svého prvoligového soupeře víc volna a času na přípravu. Soutěžní zápas hrál naposledy ve čtvrtek 9. března. Sebevědomí si Valaši spravili ve dvou přátelských zápasech: Sarezu Ostrava rozstříleli 11:3, Martin zdolali 2:1. Trenérský pár Břetislav Kopřiva, Rostislav Vlach věnoval hodně času i rozboru soupeřovy hry. "Jejich předností je, že základ týmu je delší dobu pohromadě. Mají samozřejmě výborného gólmana v osobě Málka, od kterého se odvíjí celá defenziva," řekl asistent Vlach.

Dlouholetá vsetínská ikona dlouho zvažovala návrat na led, ale minimálně do začátku série nenaskočí. Kopřivův asistent se necítí stoprocentně připraven. "Nejsem si jist, jestli bych mužstvu pomohl. Věřím, že zvládne extraligu pro město zachránit i beze mě," komentoval své rozhodnutí. S Vlachem se k výpomoci chystal i bek Alexej Jaškin, ale také v jeho případě není nic jisté. "Ještě se uvidí," podotkl Vlach.

Psychika může být rozhodující

Vsetín je před startem prolínací soutěže v ošidné roli. Kdekdo v něm vidí favorita, přitom tým celou sezónu většinou deptaly porážky. "Psychika může být rozhodující. Kabina je nažhavená, je cítit velké odhodlání zachránit ve Vsetíně extraligu a já věřím, že to vyjde," uvedl Vlach, který tuší, že tým by na tom mohl být lépe i po sportovní stránce. "Nechci to zakřiknout, ale vidím na nás určitý herní pokrok ve srovnání se začátkem sezóny. Mělo by se projevit, že jsme během ní sehráli i spoustu kvalitních zápasů v extralize. Ústí ale bude mít obrovskou motivaci a kvalitu ve svém kádru má rozhodně taky," dodal.

Šampión první ligy z Ústí nad Labem si právo účasti v baráži vybojoval v sobotu v Mladé Boleslavi, kde dovršil triumf výhrou 3:1 na zápasy. Od té doby se Severočeši zodpovědně chystají na poslední krok. Ve čtvrtek si dokonce zatrénovali v pražských Letňanech, kde je podobné užší kluziště jako ve Vsetíně. "Přestože řada našich hráčů už něco ve Vsetíně odehrála, chtěli jsme si na podobném hřišti alespoň jednou zatrénovat. Adaptace na menší kluziště bude v úvodních dvou zápasech důležitá. Dnes už jsme trénovali v Ústí," řekl trenér Pavel Hynek.

Zkušenější než Vsetín nejsou

K dispozici má kompletní kádr, v němž je řada hráčů, kteří už si v baráži zahráli. Hned dvakrát byl úspěšný v dresech Liberce a Kladna Vítězslav Jankových, dokonce třikrát se radoval Patrik Fink - ve Znojmě, Kladně a Jihlavě. S Libercem slavili postup mezi elitu Jan a Jiří Kudrnové, Aleš Vála a s Kladnem Michal Havel a Tomáš Klimt. Atmosféru boje o extraligu zná i řada dalších. "Hráče s barážovými zkušenostmi jsme získali proto, že vědí, co to obnáší. Ale zkušenější než Vsetín nejsme. Ti mají zkušenosti z dvaapadesáti kol extraligy," připojil ústecký kouč.

Šance obou týmů vidí Hynek před startem série naprosto vyrovnané. "Vidím to padesát na padesát. Rozhodně si myslím, že série nebude pro někoho 4:0. Ve Vsetíně si musíme pohlídat začátky zápasů," dodal Hynek, který se svým týmem vyrazí do Vsetína již v sobotu.

V neděli a v pondělí se hraje ve Vsetíně od 17:00, do Ústí nad Labem se přesune série na čtvrtek a pátek.

Program:
Neděle 26. března:
17:00, Vsetín - Ústí nad Labem.
Pondělí 27. března:
17:00, Vsetín - Ústí nad Labem.

Reklama

Související témata: