Hlavní obsah

Z hříšníka hrdinou. Klimek se vrátil po trestu a srazil mistra

Liberec

Domácí premiéra libereckých hokejistů v sezóně měla slavnostní nádech. Před zápasem stoupaly ke stropu prapory s nápisy Vítěz základní části a Mistr extraligy coby připomínka tažení v minulé sezóně. Pro Spartu jako poraženého finalistu na ně nebyl příjemný pohled. A tak se aspoň částečně mstila výhrou 3:2, kterou zařídil vítězným gólem Lukáš Klimek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Milan Bartovič (vlevo) z Liberce a Marek Hrbas a brankář Tomáš Pöpperle ze Sparty.

Článek

Před pěti měsíci si vezl Liberec z Prahy mistrovský pohár, ale od té doby prošel jeho kádr proměnou. Autoři deseti ze šestnácti finálových gólů už v týmu nejsou, jejich produktivitu budou muset zastoupit noví bojovníci.

Ani v přípravě ale nebyla ofenzívní síla Tygrů nikterak hrozivá. „Každý trénink na koncovce pracujeme a věříme, že to zlomíme. Důležité je, že se do koncovky dostáváme,“ zůstává v klidu útočník Vladimír Svačina.

Ve vysokém tempu

Nasazením úterní duel připomínal vypjaté bitvy o titul. „Tempo bylo vysoké. Jak jsem teď týden stál, měl jsem toho na konci plné kecky,“ neskrýval útočník Sparty Lukáš Klimek.

Právě jeho gól zápas rozhodl. Nebyla to žádná přesná rána, ke gólu na 3:2 pomohla notná dávka štěstí. „Střílel jsem z otočky a doufal, že by to mohlo propadnout. Ale byl to trochu náhodný gól, který ještě tečoval obránce a prý šel i přes tyčku,“ popisoval vítěznou trefu.

Klimek má na vyvrcholení minulé sezóny ještě hořčejší vzpomínky než zbytek sparťanské kabiny. Kopnutí libereckého obránce Lukáš Dernera ve druhém finálovém zápase mu vyneslo distanc pro zbytek boje o titul, který se přenesl na úvodní dva zápasy nové sezóny.

U oslavy být nechtěli

Při návratu na místo činu už mu nikdo ze soupeřů zbytečný zákrok nepřipomínal. „Vůbec. Jen od kluků u nás v kabině proběhly nějaké srandičky, na ledě bylo všechno v pohodě,“ ujišťoval.

Úvodní liberecký slavnostní ceremoniál si s chutí nechal ujít. „Byli jsme v šatně, ani jsme u toho upřímně nechtěli být,“ přiznával. „Ale jako žádný revanš jsem to nebral, teď je nový ročník,“ říkal Klimek a podobného názoru byl druhý ze sparťanských hrdinů večera, gólman Tomáš Pöpperle. „Motivaci proti Liberci máme, jsou mistři ligy. Ale když vyhráli finále, nemůžete brát jeden takový zápas jako pomstu,“ věděl.

Víc sparťany hřála bilance startu extraligy. Ze tří utkání venku posbírali sedm bodů. „Myslím, že každý zápas jsme byli o malinko lepší, vstup je to výborný,“ liboval si Pöpperle.

Reklama

Související témata: