Hlavní obsah

Budějovice šokují i nadále, vyhrály první semifinále v Praze

PRAHA

Hokejisté Českých Budějovic pokračují ve svém šokujícím tažení letošním play-off. Po vyřazení lídra dlouhodobé soutěže z Liberce ve čtvrtfinále uspěli i na úvod semifinálové série s druhým nejlepším celkem základní části. V pražské Sazka Areně porazili Jihočeši Slavii 2:0. Obě branky padly až v závěru, Roman Turek vychytal čisté konto.

Článek

Budějovice od úvodních minut potvrzovaly, že jim překvapivý postup do čtvrtfinále nestačí a pouštěly se bez bázně a hany do útočení. Fraňkovi nejprve za brankou motali hlavu Sailer s Vakem, poté na něj najížděl z levé strany Brabenec. V páté minutě se dokonce velmi početně zastoupení fanoušci Budějovic radovali v Sazka Areně z branky, jenže ta nebyla uznána pro předchozí ofsajd. Přesto si Duda neodpustil malé extempore a zcela zbytečně atakoval za brankou autora střely do slávistické svatyně Hřebejka.

Hosty to neodradilo a Franěk se měl neustále co ohánět. Gřegořek s Veselým si vyměnili kotouč mezi kruhy, přičemž pálil druhý jmenovaný. Na druhé straně dvakrát za sebou zahrozil Beránek. Nejprve dorážkou před Turkem, a vzápětí střelou z prostoru mezi kruhy. Před Fraňkem se zase objevil osamocený Kotrla, ale bekhendový pokus mu nevyšel.

I nadále se hrál strhující hokej. Z bezprostřední blízkosti před Turkem neuspěl Mertl po kombinaci s dalším budějovickým juniorem Gulašem. Pokus Žižky zase Turek vyrazil hřbetem lapačky a následnou dorážku uklidil těsně před brankovou čarou jeden z hostujících  obránců. Dvě minuty před koncem první části Vondrka přihrál před prázdnou branku Kopeckému, ale ten minul.

Stejně jako byla první třetina plná ofenzivních snah na obou stranách, tak druhá překypovala nepřesnostmi. Na hokejky hostí jako by se náhle přilepila nervozita, a nedařilo se ani Slavii. Až v polovině utkání se zaskvěl Turek proti bleskové střele Proroka z prostoru mezi kruhy. Stejně úspěšný byl budějovický mág i proti dělovce Pojkara z pravého kruhu a těsně před koncem třetiny překazil domácím i 29 vteřin trvající přesilovou hru pět na tři.

Rozhodnutí během dvou minut

Pět minut po zahájení poslední části vyslal Kadlec dopředu dlouhou přihrávkou Beránka, ale na jeho pokus byl Turek připraven. V 48. minutě pykal na trestné lavici Bednář, ale Budějovice výhodu nevyužily. Hřebejkova rána z levého kruhu skončila těsně vedle domácí branky. Po Kotrlově pokusu puk poskakoval po brankové čáře, ale Franěk si jeho směr pohlídal.

Šest minut před koncem se na Fraňka řítil Vydarený, ale slávistický gólman se zaskočit nenechal. Hosté měli vzápětí 47 vteřin výhodu dvojnásobné přesilové hry a využili ji dokonale. Po vhazování před Fraňkem se k volnému puku dostal Vak a bekhendem nedal gólmanovi šanci. Aby toho nebylo málo, tak o necelé dvě minuty později se do puku na modré čáře opřel Vydarený a rozvlnil síťku za Fraňkovými zády podruhé.

Druhý semifinálový duel se hraje ve středu od 17 hodin opět na ledě Slavie v pražské Sazka Areně.

Slavia Praha - České Budějovice 0:2 (0:0, 0:0, 0:2).
Branky a nahrávky: 56. Vak, 58. Vydarený (Kotrla). Rozhodčí: Minář. Vyloučení: 10:7, navíc Duda (Slavia) 10 minut a do konce utkání. Využití: 0:0. Diváci: 12 011.
Slavia: Franěk - Graňák, Kadlec, Žižka, Novák, Pojkar, Žabka, Kolařík - Tomica, Beránek, Divíšek - Bednář, Duda, Sup - Vlasák, Hruška, Dlouhý - Prorok, Vondrka, Sobotka, Kopecký. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann, Jiří Kalous.
Č. Budějovice: Turek - Gřegořek, Posmyk, Mucha, Vydarený, Macháček, Kotaška, Harant, Kutlák - Veselý, Brabenec, Hudec - Sailer, Vak, Šimánek - Kotrla, Květoň, Gulaš - Hřebejk, Hanzal, Mertl. Trenéři: Josef Jandač a Milan Kupka.
Stav série: 0:1

Reklama