Hlavní obsah

Jihočeši mají skalp dalšího favorita, ale jsou při zemi

PRAHA

Hokejisté Českých Budějovic mají za sebou první zápas semifinále play-off v historii české extraligy a hned jej oslavili jako vítězný. Poté, co ve čtvrtfinále vyřadili vítěze základní části z Liberce, si tentokrát vyšlápli i na druhý nejúspěšnější tým dlouhodobé soutěže, pražskou Slavii. V Sazka Areně nedovolili domácím vstřelit jediný gól a po vítězství 2:0 rozjeli semifinálovou sérii nejlépe, jak mohli.

Článek

"Čekali jsme, že Budějovice přijedou s agresivní hrou po celém kluzišti. Tentokrát rozhodla naše častá vyloučení. Po této stránce jsme utkání nezvládli, při tolika trestech nemůžeme vyhrát. Snad to celý tým nabudí a druhé utkání bude jiné. Víme a jsme připraveni na to, že to bude těžká série," smutnil po zápase asistent Slavie Jiří Kalous.

Hlavní hvězdou večera byl bezesporu Roman Turek, budějovický gólman kryl všech 36  střeleckých pokusů Slavie a dočkal se první nuly v letošním play-off. "Slavia má silné mužstvo, v některých momentech nás domácí dostávali hodně pod tlak. Pomohlo nám, že se dlouho hrálo bez branek," řekl budějovický mág, který označil jako klíčový moment ubránění dvojnásobné oslabení na konci druhé třetiny.

Nepřekonatelný Turek

"Jak jsme to ubránili, tak to bylo dobré. Kdyby jsme tehdy inkasovali, tak to možná mohlo dopadnout úplně jinak," je přesvědčený Turek, který byl velkou oporou Budějovic i ve čtvrtfinále proti Liberci. Obě série ale nechce srovnávat. "Během té týdenní přestávky jsme se snažili na sérii s Libercem zapomenout a soustředili jsme se už jen na Slavii," přesvědčoval gólman, který už sbírá síly na další zápas v Praze. "Když se vyhrálo, tak ale bude regenerace pochopitelně mnohem příjemnější," usmíval se.

Zatímco Turek vymazal všechny střelce Slavie, jeho spoluhráči museli zařídit branky. Tu první vstřelil Tomáš Vak po bleskové akci po vhazování během přesilovky pět na tři. "Zkrátka jsem tam nějak vyšťoural po bully puk a bekhendem překonal gólmana," nedělal z toho vědu hráč, podle kterého zápas rozhodla úspěšná oslabení týmu. "Oslabení jsme hráli dobře už proti Liberci. A navíc nás podržel i výborný Eda (gólman Turek)," vysvětloval recept úspěchu.

Pohodu hledají u fotbálku

Jihočeská obrana fungovala na jedničku, a když něco hořelo, tak hráči padali obětavě do střel, a snažili se za každou cenu dostat puk ze třetiny. Podíl na tom měl i slovenský obránce René Vydarený, který navíc svůj výkon ozdobil druhým gólem zápasu. "Zaměřovali jsme se na celoplošnou hru, přesilové hry ani oslabení nijak zvlášť netrénujeme. Snažíme se jít zápas od zápasu," dodal Vydarený.

Euforii tak Budějovičtí i po skvělém vítězství nepropadají. "Žádná euforie se nekoná, spíš vládne taková všeobecná pohoda," nastínil Vak momentální rozpoložení kabiny. "Je to přece jen první zápas, vždyť jsme Slavii nevyřadili," tvrdil hráč a prozradil rituál budějovického týmu po každém zápase v play-off. "Vždycky si pak ještě zakopeme s míčem, je to pro všechny takové uvolnění a relaxace," dodal na závěr Vak.

Reklama