Hlavní obsah

Podle Trvaje jsou šance Znojma a Sparty vyrovnané

Hokejisté Znojma se poprvé v historii dočkali postupu do semifinále play off extraligy a velkou zásluhu na tom má brankář Jiří Trvaj, který je společně s útočníkem Jiřím Dopitou hlavním tahounem Orlů ve vyřazovacích bojích. Do klubu přišel Trvaj před začátkem sezóny z moskevského CSKA a stal se nejvytěžovanějším brankářem soutěže.

Článek

Nikdo jiný neodchytal přes 3000 minut. Podobné je to i v play off. Kromě vynikajících výkonů se snaží být Trvaj nenápadný a nechce na sebe přitahovat pozornost.

"Oslavy z postupu do semifinále rychle odezněly, nyní se už všichni soustředíme na souboje se Spartou. Šance na postup mají oba týmy stejné. Bude záležet opět jen na drobných chybách," řekl ve středu Trvaj.

Orli jsou mírnými favority

Znojmo v letošní sezóně Spartu v základní části třikrát porazilo, což také Orly staví do role mírného favorita. Navíc v základní části skončilo před pražským sokem. "To ale není v této chvíli vůbec rozhodující. Zápasy play off jsou o něčem zcela jiném, rozhoduje v nich hlavně psychika," uvedl Trvaj.

V letošní extralize jednatřicetiletý gólman vychytal pětkrát čisté konto. Zřejmě nejcennější nulu si připsal v pátém čtvrtfinálovém zápase ve Vítkovicích, kde Znojmo vyhrálo 2:0 a otočilo kormidlem celé série ke svému postupu.

Kdo postoupí do finále?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Ve zbývajících čtyřech zápasech čtvrtfinále dostal vždy pouze jednu branku, pouze ve třetím souboji ve Znojmě tahal kotouč ze sítě třikrát. "Musím vyzvednout herní nasazení celého týmu, vynikající výkony obránců, kteří pochytali mnoho střel za mě. Někteří to odnesli i bolavými šrámy," řekl znojemský brankář.

Sparta sice v základní části klopýtala, ve čtvrtfinále se však tým vypjal k bojovným výkonům a vyřadil favorizovaný Zlín. "Právě v to vidím velkou sílu Sparty, která všechny zápasy play off odehrála v pohodě. Dokázala najít na defenzivně hrající Zlín vhodnou taktiku. Může hodně spoléhat na brankáře Břízu, který je v závěru sezóny ve vynikající formě," mínil Trvaj, jenž připouští, že výkony brankářů mohou být rozhodující.

Zaváhání o výsledku nerozhodlo

Sám se dopustil v posledním zápase s Vítkovicemi také chyby, když pustil za svá záda střelu obránce Jurečky téměř od půlící čáry. "Nebylo mi v tu chvíli dobře, chtěl jsem puk ztlumit lapačkou, zákrok mi nevyšel. Pomohlo mi, že byla hned vzápětí přestávka mezi třetinami a spoluhráči mě uklidnili. Chyb se pochopitelně nevyhne žádný brankář, moje zaváhání naštěstí o výsledku nerozhodlo," prohlásil Trvaj.

Nyní už se plně soustředí na útočníky Sparty. "Jsou nebezpeční tím, že rychle kombinují a dokáží akce nebezpečně zakončit. My ale máme také velkou útočnou sílu. Tým dokáže skvěle dirigovat Jirka Dopita. Na sérii se těšíme a určitě uděláme všechno pro postup," dodal Trvaj.

Reklama

Související témata: