Hlavní obsah

Hokejisté Sparty se kvůli povodním u Znojma museli stěhovat

Hokejisté pražské Sparty měli před čtvrtečním úvodním zápasem semifinále play off extraligy ve Znojmě menší starosti. Kvůli povodním, které výrazně zasáhly právě jižní Moravu, se dopoledne museli přestěhovat z vísky, v níž se původně noc před utkáním ubytovali. Jinak by jim hrozilo, že se po zápase proti Orlům zpět do svých postelí nedostanou.

Článek

Sparťané se ve středu večer usídlili v Hnánicích, ležících sedm kilometrů od Znojma. Když se však ráno vydali na předzápasové rozbruslení do Hostan Arény, už měli opět zabaleno. Hrozilo jim totiž, že by se nedostali přes most, jenž vede z Hnánic přes rozlitou Dyji. "Bylo to ale celkem v pohodě. Sice to nebylo nic moc příjemného, ale zareagovali jsme a spíme na druhé straně Znojma," uvedl po utkání útočník Josef Straka. Nově tým zakotvil ve Vranovské Vsi, kde jim pomohl sehnat ubytování šéf znojemského klubu Jaroslav Vlasák.

Ve Znojmě je stejně jako na dalších místech republiky kvůli rozvodněným řekám vyhlášen nejvyšší stav pohotovosti. Vyvýšené centrum města je nedotčeno, ale z předměstí a z přilehlých částí Znojma museli být lidé v noci na dnešek evakuováni. Hejtman Jihomoravského kraje odhadl jejich maximální možný počet až na deset tisíc. "Příbuzní nám sice volali, ale vše jsme jim v klidu vysvětlili," uvedl Straka.

Ani v Budějovicích potíže nehrozí

Záplavy komplikují život lidem i v dalších městech, která nyní pořádají důležité hokejové bitvy. Ve Znojmě se hrálo, neboť stadion je od Dyje daleko a ani na počtu diváků neměly události posledních hodin vliv, hlediště bylo při utkání vyprodané.

Ani v Českých Budějovicích podle sportovního manažera klubu Jaromíra Látala nehrozí, že by se druhá semifinálová série play-off extraligy neodehrála. Na jihu Čech se v sobotu a v neděli má představit pražská Slavia. Tamní stadion byl při povodních před čtyřmi lety zle zasažen, neboť ho z jedné strany svírá Vltava a ze druhé Malše.

Obavy i z ptačí chřipky

Správa stadionu je nyní v pravidelném kontaktu s povodňovou komisí, řeky jsou podle informací ČTK ve svém letním normálu. Stavy toků koordinují velké přehrady Lipno a Římov. V kraji vzbudily větší obavy uhynulé labutě, u nichž se prokázalo onemocnění ptačí chřipkou, což je první nález této epidemie na českém území.

Vedení jihočeského klubu postavilo mezi okolí a hráče neprostupnou zeď. Chce, aby se svěřenci Josefa Jandače soustředili jen na hokej. "Chápeme, že tohle jsou problémy, které se dotýkají lidí. My můžeme jen říct, že se u nás hrát bude a to bez jakýchkoliv problémů," řekl dnes ČTK Látal.

Rozlité Labe zaplavilo také centrum Ústí nad Labem, kde tamní klub ve čtvrtek hostil ve třetím zápase baráže o extraligu Vsetín. I v Ústí ale stadion leží na kopci a zápasy nejsou ohroženy. Pod vodou je malá část centra města.

Reklama

Související témata: