Hlavní obsah

Penalty Vlasáka pořád baví

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Český hokej nemá zřejmě většího specialistu na samostatné nájezdy, než je Tomáš Vlasák. Jen zřídka se stane, že by se při nich útočník pražské Slavie zmýlil. A to i když mu okolnosti zrovna nepřejí. V sobotu proti němu v Českých Budějovicích stál obrovitý Roman Turek, Vlasákovi došly nápady na zakončení a navíc hrál pod injekcemi proti bolestem. Přesto obě penalty bezpečně proměnil.

Článek

Stejně jako před pár dny v třetím zápase čtvrtfinále play-off v Třinci. A jako nesčíslněkrát předtím. Slavný je jeho kousek v národním týmu, kdy na moskevském turnaji Euro Hockey Tour dal Švédům tři nájezdy za sebou. "Ale ještě mě je pořád baví jezdit. Zvlášť když se mě při nich pořád drží štěstí," řekl novinářům Vlasák, s 11 body nejproduktivnější hráč play-off.

Jako mistr svého řemesla by při nájezdech mohl být v klidu, to se ale nestalo. "Dneska to nervy trochu byly, protože to bylo na zápasy 1:1. Minule v Třinci ne, protože tam jsme vedli na zápasy 2:0," objasnil.

Jednatřicetiletý forvard má v repertoáru dlouhý seznam možností, jak nájezd zakončit, ale zřejmě u každé si už udělal křížek na znamení, že ji někdy použil. Vyhlášený technik tak byl při svém druhém pokusu v úzkých. O prvním měl jasno. "Věděl jsem, že Eda (Roman Turek) bude čekat blafák, tak jsem to dal mezi nohy," popsal svou první trefu.

Málem ani nenastoupil

Z budějovického brankáře, jenž je o pět let starší než on, má respekt. "Známe se z nároďáku, je to vynikající gólman," prohlásil Vlasák. Možná i proto před druhým nájezdem znejistěl. "Už jsem nevěděl, co udělat. Divoch (Tomáš Divíšek) mi povídal, že to hlavně musím dát nad beton," prozradil Vlasák, od koho si nechal poradit. Turka si pak roztáhl, když mu naznačil kličku do bekhendu, přehodil si puk na opačnou stranu a lehce jej zvedl do sítě.

Vlasák se stal hrdinou dne, přitom Slavii jeho góly mohly chybět. "Ani jsem málem nenastoupil. Něco mě hodně trápí, nebudu říkat co. Spravily to injekce proti bolesti," nechtěl Vlasák soupeři prozradit svou slabinu.

Asistent kouče Slavie Jiří Kalous na tiskové konferenci po zápase uvedl, že Vlasák má naražené rameno. "Zaplaťpánbůh, že Tomáše máme. On je na penalty jistota, je excelentní. I tak to ale vždycky jsou obrovské nervy," uvedl. I spoluhráči na Vlasákovo umění spoléhají. "Už je s tím ale trapnej," smál se obránce Jan Novák.

Novákovi pomohla přítelkyně

Právě on získal v třetí minutě Pražanům vedení, které se soupeř snažil dlouho marně vymazat. Novákova rána od modré čáry do horního rohu Turkovy branky, to byl výstavní gól. "Vystřelil jsem nahoru, abych nikoho netrefil, protože oni často padají do střel," uvedl obránce.

Novák střílel o poznání častěji než v minulých zápasech. Měl k tomu pádný důvod: dát gól zrovna dnes pro něj totiž bylo srdeční záležitostí. Zadákovi, jenž podle rituálu nastupuje do každého zápasu s jiným mottem na hokejce, dnes spoluhráč Milan Kopecký na hůl napsal: Evičku už nikdy nedám!

"Je to opsaný titulek z novin," usmíval se Novák. Ke gólu mu tak dnes na dálku pomohla i jeho přítelkyně, dcera slávistického kouče Vladimíra Růžičky.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice