Hlavní obsah

Kometa drží pozici lídra, Plzeň po debaklu se Spartou propustila trenéra

Praha
Aktualizováno

Hokejisté brněnské Komety dál kralují Tipsport extralize. V nedělním utkání 13. kola, které uzavřelo úvodní čtvrtinu základní části soutěže, zdolali Olomouc 5:3 a dál drží punc neporazitelnosti v řádném čase. Hořkost porážky v normální hrací době ještě nepoznal ani Třinec, jenž vyhrál vysoko 5:0 ve Vítkovicích a zůstává druhý jen vinou horšího skóre. Sparta uštědřila debakl Plzni (5:0), po němž vedení Západočechů odvolalo trenéra Michala Straku. V dalších zápasech zvítězil Litvínov nad Pardubicemi 2:0, Karlovy Vary přestřílely Zlín (7:4), Hradec Králové udolal Chomutov 3:2 a Mladá Boleslav podlehla mistrovskému Liberci 0:3.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Brněnští hokejisté děkují divákům po konci utkání s Olomoucí.

Článek
Fotogalerie

Kometě pomohla k dalšímu úspěchu útočná řada Erat, Hruška, Kvapil, která vstřelila čtyři branky. Dvěma góly se podílel na výhře útočník Jan Hruška a tři body za gól a dvě asistence se připsal nejproduktivnější hráč extraligy Marek Kvapil. Hráči Olomouce naopak počtvrté v řadě odjížděli z ledu se sklopenými hlavami.

V pátek v samostatných nájezdech rozhodl o výhře nad Mladou Boleslaví (4:3), dnes otevřel skóre duelu na ledě Vítkovic. Kapitán Zbyněk Irgl nasměroval hokejisty Třince k další výhře. Oceláři nakonec i díky hattricku Martina Růžičky přesvědčivě ovládli moravskoslezské derby, zásluhou Šimona Hrubce neinkasovali a dál drží báječnou sérii. Od začátku nového extraligového ročníku - podobně jako Brno - bodovali ve všech zápasech.

Šlape i Litvínov. V souboji s Pardubicemi si připsal šestý triumf za sebou a v neúplné tabulce poskočil už na třetí příčku. Domácí nezaskočilo ani neproměněné trestné střílení kapitána mužstva Michala Trávníčka v prostřední části hry, záhy otevřel skóre v přesilovce Jakub Černý a pečeť na výhru dal v závěru utkání v oslabení při hře hostů bez brankáře Daniel Sörvik. Čistým kontem, druhým v této sezóně, se blýskl Jaroslav Janus.

Piráti zadělali na drama, body ale neodvezli

V repríze semifinále minulé sezóny si Liberec připsal teprve pátou výhru tohoto ročníku. Na ledě Mladé Boleslavi kryl Ján Lašák všech 26 pokusů hráčů z města automobilů, góly si Bílí Tygři rovnoměrně rozdělili po jednom v každé třetině a Středočechy zdolali v extralize poosmé za sebou.

Hradec Králové vedl v polovině utkání s Chomutovem pohodlným třígólovým rozdílem, ale nakonec se o výhru musel obávat. Piráti zásluhou tref Kämpfa a Skokana v rozmezí pouhých 15 sekund souboj zdramatizovali, vyrovnat se jim však už nepodařilo. Mountfield tak ukončil čekání na plný bodový zisk, které trvalo sedm zápasů.

Trenér Straka v Plzni končí

Zato Plzni se nedaří, prohrála šest z posledních osmi zápasů a předposlední příčku drží jen díky lepšímu skóre před Vary. Proti Spartě neměli Západočeši šanci, nepomohlo jim ani střídání brankářů a ve druhé třetině dokonce nevyslali na branku soupeře ani jednu (!) střelu (poměr byl 16:0). Výsledný debakl 0:5 neustál trenér Michal Straka, odvolán byl i asistent Ladislav Čihák.

Pražané rozhodli o svém přesvědčivém triumfu třemi góly už v prvním dějství. Dvěma trefami se pod výhru podepsal obránce Michal Čajkovský a první čisté konto v sezóně si připsal Tomáš Pöpperle.

Poslední Karlovy Vary po sedmi prohrách zabraly a po divoké výhře 7:4 nad Zlínem se bodově se na Plzeň dotáhly. Na nedělním úspěchu se výrazně podílely nové posily západočeského klubu. Obránce Martin Rýgl, který do týmu zamířil z Pardubic, vstřelil hned dva góly, jednu trefu a asistenci přidal Milan Mikulík a jednu finální přihrávku i Henri Tuominen (oba přišli z prvoligové Slavie).

Hokejová Tipsport extraliga - 13. kolo:
Plzeň - Sparta 0:5
Branky: 2. a 21. Čajkovský, 13. Uher, 13. Ihnacak, 34. P. Vrána
Karlovy Vary - Zlín 7:4
Branky: 7. a 8. Rýgl, 30. a 60. V. Tomeček, 6. Gríger, 37. Harkabus, 55. Mikulík - 25. a 58. Kubiš, 19. Říčka, 59. Honejsek
Brno - Olomouc 5:3
Branky: 4. a 46. J. Hruška, 15. M. Erat, 16. Kvapil, 21. Trška - 31. Vyrůbalík, 34. J. Mikúš, 60. V. Burian
Hradec Králové - Chomutov 3:2
Branky: 6. Köhler, 9. Potulny, 23. Jarůšek - 32. Kämpf, 32. Skokan
Mladá Boleslav - Liberec 0:3
Branky: 6. Bulíř, 39. Lakatoš, 47. Svačina
Litvínov - Pardubice 2:0
Branky: 30. Černý, 59. Sörvik
Vítkovice - Třinec 0:5
Branky: 24., 40. a 60. Martin Růžička, 11. Irgl, 49. Marosz (z trest. střílení)

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín