Hlavní obsah

Vykoukal: Těch pár zápasů už doklepu

Marek BurkertPrávo

Tak smůlovatou sezónu obránce Sparty Jiří Vykoukal už dlouho nezažil. Spoustu zápasů vynechal kvůli operaci kolena, až v play-off se zase těšil z hokeje, ale ve druhém finálovém utkání se staré zranění znovu přihlásilo.

Článek

"Někdy koncem druhé třetiny jsem promáchl puk, ale až na startu třetí jsem cítil, že to dál nejde. Já už to koleno proklínám, těším se na konec sezóny, až ho doléčím. Teď se s tím ale musím vyrovnat a těch pár zápasů doklepat," nepřipouští si, že by pro něj sezóna skončila v nejnevhodnější okamžik. V normálním životě jej už pravé koleno neomezuje.

"Ani při řízení auta. Já ale stejně jezdím domů do Olomouce vlakem. Pendolinem jsem tam za dvě hodiny dvacet. Pěkně vyspaný a noviny mám přečtené," pochvaluje si cesty dráhou.

Do české extraligy se Vykoukal vrátil po sedmi letech působení ve Finsku, s prostředím domácích stadiónů se srovnal rychle. "Hokej je tu techničtější, což mně konkrétně vyhovovalo v době, kdy jsem se po operaci rozehrával a nemusel lítat nahoru dolů." Okamžitě vstřebal i leckde nepřátelskou atmosféru. "Mám rád, když hlediště bouří, ale neuráží. Nechápu, když má někdo vedle sebe pětileté dítě a řve sprosťárny jako šílenec."

Atmosféra v Sazka Areně nenadchla

V play-off si ale nestěžuje. "Ve Zlíně to bylo dobré a ve Znojmě udělali fanoušci výbornou atmosféru." Jen z poměrů v Sazka Areně je rozpačitý. "I když přijde hodně lidí, tak je to tam nijaké, na rozdíl od Sparty."

Na letitou halu v pražských Holešovicích prostě nedá dopustit. Vždyť v ní zažil titul už v roce 1990. "Proboha, to už je šestnáct let," povzdychne si. Z tehdejšího mistrovského kádru hraje za Spartu už jen gólman Petr Bříza.

"On chce vždycky všechno vyhrát, letos má navíc Břízka obrovskou motivaci. Říká se, že od příštího ročníku bude generálním manažerem, takže jede na úplné maximum," oceňuje 41letého veterána. Ve Spartě to během sezóny pořádně skřípalo, ale na špatné věci Vykoukal zapomněl.

"Párkrát se na pivo zašlo, ale to podstatné jsme si vyřídili v kabině. Došlo k podstatným změnám a teď jsme ve finále, takže se nám to vyplatilo," říká pětatřicetiletý obránce.

Reklama

Související témata: