Hlavní obsah

Sparta bude od čtvrtka hájit domácí neporazitelnost

PRAHA

Série o hokejového mistra se za stavu 1:1 na vítězné zápasy přesouvá z haly pražské Slavie a ve čtvrtek bude pokračovat na stadionu Sparty. Týmům odpadá cestování, vzdálenost mezi oběma halami lze urazit tramvají za čtvrt hodiny. Minimální rozdíl ve srovnání s oběma předešlými zápasy čekají také aktéři.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Brankář Sparty Petr Bříza (vpravo) likviduje šanci slávistického útočníka Michala Supa.

Článek

Sparta v letošním play off vyhrála doma všech pět zápasů a má jistotu, že se bude radovat z titulu, pokud tuto bilanci neporuší. "Tak daleko nemyslíme. Budeme se snažit ve čtvrtek utkání zvládnout, a kdyby se nám to povedlo, tak by naše akcie zase trošku stouply," řekl ve středu v rozhovoru s novináři trenér František Výborný.

Sparťané ctí sílu soupeře. "Oni jsou stále favorité, ale je to 1:1 na zápasy a my se budeme rvát do poslední minuty. Play off hrajeme bez tlaku, užíváme si to, protože jsme tam postoupili na poslední chvíli," vyložil kouč.

Sparta ani jednou nevedla

Ve finálové sérii Sparta ani jednou v utkání nevedla, přesto díky úspěšnému finiši a samostatným nájezdům první duel vyhrála. Doma už by soupeřův náskok dotahovala nerada. "Je samozřejmě daleko lepší být ve vedení než neustále dotahovat. Potvrdilo se to i v posledním utkání základní části, kdy jsme dali dva rychlé góly, hráči ožili a vyhráli jsme 6:1," připomněl Výborný jediný úspěch Sparty nad Slavií v běžné hrací době v této sezoně.

Sparta má kvůli zdravotním problémům dlouhodobě mimo hru dva klíčové útočníky Martina Chabadu a Martina Štrbu. Kvůli zraněnému kolenu nedohrál pondělní druhé finále obránce Jiří Vykoukal, ale ve čtvrtek nastoupí. "Na našich hráčích je patrné obrovské odhodlání. Všichni hráči, i ti, kteří hráli v sezoně málo nebo vůbec, jsou v týmu platní," navázal Výborný.

Výborný mladší cítí soudržnost s prostředím

Série pohltila i jeho syna Davida, který ji pozorně sleduje ze zámoří. "Volá každý den. Moc nám přeje a má i nějaké poznatky. Cítí soudržnost s prostředím," podotkl Výborný. Útočník Columbusu může teoreticky stihnout osobně navštívit případný šestý či sedmý zápas na konci nadcházejícího týdne.

Slavia jde do pokračování finále kompletní, což je při náročnosti a tvrdosti play off rarita. Její kouč Vladimír Růžička očekává na ledě Sparty podobný hokej, jaký nabídly první dva zápasy. "Důležité bude, který tým dokáže lépe hrát v únavě," řekl.

Přestože poslední zápas na Spartě červenobílí nezvládli a utržili debakl 1:6, dlouhodobě se jim na ledě městského rivala daří. Z posledních osmi zápasů tam vyhráli pět. V play off je slávistická bilance ještě lepší. Sparta v něm doma vyhrála jediný z posledních sedmi zápasů, a to ještě v prodloužení. "Výhoda domácího prostředí se mezi těmito týmy maže," podotkl Růžička.

Slavii uspokojí jedna výhra na Spartě

Nastupovat doma v sérii těchto pražských soků je dokonce řečí čísel nevýhoda. V posledních patnácti duelech se hosté radovali v plných jedenácti případech. A Růžička si přeje, aby tradice vydržela. "Když jednou z těch dvou zápasů na Spartě vyhrajeme, budu spokojenej. A kdyby se finále natáhlo na sedm zápasů, bude to výborný. Hlavně pro lidi," řekl.

Zápasy v T-Mobile Areně budou mít opět bouřlivou atmosféru a může být atakován i divácký rekord sezony, stanovený v prvním finálovém duelu na 13.844 diváků. "Na čtvrtek zbývá tisíc a na pátek patnáct set vstupenek," řekl sportovní manažer Sparty Miroslav Kuneš. Do haly se vejde přibližně 14 tisíc diváků.

Čtvrtek 13. dubna - 3. zápas:
17:00, Sparta Praha - Slavia Praha (stav série 1:1; zápasy 4:3 po sam. nájezdech, 1:2).
Pátek 14. dubna - 4. zápas:
17:00, Sparta Praha - Slavia Praha.

Reklama

Související témata: