Hlavní obsah

Ton: Výhra v takovém zápase je ohromný doping

Jednou z opor hokejistů Sparty ve finálové sérii je kanonýr Petr Ton. Nejlepší střelec základní části byl znovu u klíčového okamžiku, když v prodloužení přihrál na vítěznou trefu Josefu Strakovi. Sparta tak přidala druhý bod ve své cestě za titulem, přestože po většinu utkání byla horší. "Vítězství v takovém zápase je pro nás obrovský doping," říkal Ton po utkání novinářům.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Petr Ton (uprostřed) měl i po třetím finále důvod k radosti - archivní foto.

Článek

Věděl jste při rozhodující akci zápasu, co uděláte?

Zvažoval jsem dvě varianty. Buď jsem chtěl vystřelit nebo mezi nohama obránce nahrát Pepovi Strakovi, který má hokejku na pravou stranu. Pak mě ale bránící Sobotka překvapil, že si tak brzo lehnul. Tak jsem dal bekhendem nejtvrdší ránu co jsem mohl a prošlo to. Měl jsem i trochu štěstí.

Spartě se znovu nepodařil úvod, i potřetí inkasovala jako první. Čím to?

Na rovinu říkám, že nevím. Je to ale už třetí zápas po sobě. Bavili jsme se o tom už po prvním i po druhém finále, že musíme první třetinu zlepšit. A zase se nám to nepovedlo. Slavia naštěstí nedala druhý nebo třetí gól, to by se pak už otáčelo špatně. Musím sportovně uznat, že nás soupeř skoro k ničemu nepustila a byla lepší.

Slávisté hráli prodloužení ofenzivně, nasazovali trojici útočníků. Zpozorovali jste méně obvyklý tah soupeře?

Všimli jsme si toho. Když jsme s Pepou Strakou nastupovali na led, tak mě na to upozornil. Byl to risk a je vidět, že Slavia chtěla taky rozhodnout. Chtěli hrát krásný ofenzivní hokej jako při prvním finále.

Nedařily se vám přesilovky, proměnili jste až 16. pokus v sérii..

Když to takhle slyším, tak je to hrozná statistika. Ale je to tím, že Slavia dobře brání. Soustředili jsme se na to i v tréninku a věřili, že větší hřiště nám pomůže. Nedařilo se nám hlavně založení útoku, což musíme zlepšit.

Ve finále znovu vedete, jak důležitá byla druhá výhra?

Strašně moc. Ještě po takovém zápase, ve kterém byl soupeř lepši. Je to pro nás ohromný doping.

Třetí finále přineslo i divácký rekord, pomohli vám fanoušci k obratu?

Hraje se nám pochopitelně výborně. Jsem z atmosféry unešený, je to tady mnohem lepší než v Sazka aréně. Diváci jsou fantastický, už od ledna nás ženou dopředu. Možná nám to v prvních minutách i trochu svazovalo nohy.

Reklama

Související témata: