Hlavní obsah

Slavia znovu v závěru zkolabovala, Sparta je blízko titulu

Tomáš FlieglSport.cz

Kdo byl ve čtvrtek na třetím finále Sparta - Slavia a zavítal i na páteční čtvrtý duel, mohl mít pocit, že se vrátil v čase o 24 hodin zpět. Slavia znovu vedla a opět v poslední třetině ztratila náskok. Sparta další zaváhání potrestala a je jediné vítězství od zisku titulu českého mistra. Vedení 3:1 v sérii jí zařídil gól Michala Sivka z 53. minuty.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Brankář Slavie Franěk vedle slavících hokejistů Sparty.

Článek
Fotogalerie

I čtvrté finále odstartovala lépe Slavia. Sparťané se po třetím finále dušovali, že úvod utkání zaspali naposledy. Ale stejně znovu inkasovali jako první. V sedmé minutě ujeli hosté do přečíslení, rozhodčí pustili jejich ofsajdové postavení a Ivo Prorok pohotově dorazil střelu Beránka.

To, co se Slavii nepovedlo ve čtvrtek, svedla o den později. Ve třetím finále se slávistům nepodařilo odskočit na dvoubrankový rozdíl, v pátek se do vedení 2:0 dostali už pět minut po úvodním gólu. Sobotka mazácky přihrál před první tyčkou a Prorok přidal svoji druhou trefu v zápase.

Brankáři byli znovu oporami

Zápas měl lepší úroveň než čtvrteční duel, znovu měla navrch Slavia. Sparta se oproti třetímu utkání dostávala do šancí, oba brankáři byli ale na místě. Franěk vychytal Kratěnu i Sivka, Kašpařík místo střelby zbytečně hledal obsazeného Marka. Bříza si poradil s brejkem Bednáře.

Čtvrté finále přineslo další zdravotní potíže pro oba celky. Slávistickému mladíkovi Sobotkovi přisedl soupeř rameno, domácí Ton přišel už po půl minutě hry o kousky předních zubů. Oba se ale do hry vrátili. V polovině utkání odešel do šatny Karel Pilař, kterému čtvrté finále nevyšlo. Kvůli celkovému pocitu slabosti se už do hry nevrátil.

Slavia opět zkolabovala

Sparta znovu potvrdila, že třetí třetiny ve finále patří jí. Už po patnácti sekundách školácky namazal Tomica Jaroslavu Hlinkovi, který nezaváhal a znovu vrátil Spartu do hry. O dalších 164 sekund později už bylo vyrovnáno. Petr Ton si našlápl mezi obránce a propálil Fraňka. Kouč Slavie Růžička si vzal oddechový čas a snažil se své ovečky uklidnit a zachránit před totálním kolapsem.

Zápas pokračoval ve strhujícím tempu, oba týmy se ale nevyvarovaly hrubých chyb v obraně. Více jich překvapivě předvedla jindy defenzivně silná Slavia a Sparta opět trestala. Jaroslav Hlinka žabičkou uvolnil Michala Sivka, který otřel puk o tyčku a poprvé v základní hrací době finále poslal Spartu do vedení.

Slavia mohla vyrovnat tři minuty před koncem, gólman Sparty Petr Bříza byl znovu vynikající. Dvakrát vychytal Supa, poradil si i s dorážkou Vlasáka. Hosté zkoušeli hru bez brankáře, ale neuspěli. Sparta i šestý domácí zápas v play-off vyhrála a je blízko zisku titulu. Navíc byl v holešovické T-Mobile aréně opět překonán rekord v návštěvnosti. Pokud Sparta v pondělí vyhraje pátý duel v Sazka aréně, bude mistrem.

Sparta Praha - Slavia Praha 3:2 (0:2, 0:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 41. J. Hlinka, 43. Ton (Marek, Vykoukal), 53. Sivek (J. Hlinka, O. Kratěna) - 6. Prorok (Beránek, Tomica), 12. Prorok (Sobotka). Rozhodčí: Minář, Turčan - Bláha, Kostka. Vyloučení: 9:9. Bez využití. Diváci: 14 189.
Sparta: Bříza - Ptáček, Černošek, Vykoukal, Jan Hanzlík, Pilař, Tabaček, Stehlík, Toman - O. Kratěna, J. Hlinka, Sivek - Ton, Marek, Kašpařík - Netík, J. Straka, Špaňhel - Dragoun, Langhammer, M. Růžička. Trenéři: Výborný a Jelínek.
Slavia: Franěk - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Žižka, Graňák, Žabka - D. Hruška, Beránek, Tomica - Bednář, Vlasák, Sup - Duda, Sobotka, Prorok - Vondrka, Divíšek, Dlouhý - Kopecký. Trenéři: Růžička, Weissmann a Kalous.
Stav série: 3:1.

Reklama

Související témata: