Hlavní obsah

Ptáček byl i slávista, teď chce ale třetí titul

Martin KézrPrávo

Před dvanácti lety pomáhal obránce František Ptáček na hostování hokejistům Slavie k postupu do nejvyšší soutěže, všechna svá extraligová derby ale hrál za Spartu a v jejím dresu nyní bojuje také o titul.

Foto: archiv

Hokejový obránce František Ptáček

Článek

"Zahrát si za Slavii baráž, v níž jsme potkali Vsetín, Hradec Králové a Jindřichův Hradec, to byla pro mne tehdy jedinečná možnost kontaktu s dospělým hokejem, předtím jsem hrál jen za juniory. Zajímavou zkušeností bylo také zažít tehdy do klubu příchozího Vladimíra Růžičku ještě jako hráče na ledě," přiznává Ptáček, kterého si Sparta vzápětí stáhla zpět a prožil v jejím dresu dalších devět, většinou úspěšných sezón.

Na jaře 2003 však s poctivým defenzívním hráčem nečekaně neprodloužila smlouvu, a tak šel do Karlových Varů. Do pražského klubu se vrátil až během této sezóny, aby pomohl překonat zřejmě nejtěžší krizi klubu za poslední roky.

"Sledoval jsem trápení Sparty zdálky a nabídka k návratu, kterou inicioval trenér Výborný, mě potěšila. Když jsem v prosinci přicházel, tak jsme měli určitě skromnější cíle než finále, ale rychle se udělala dobrá parta, stihli jsem se vejít do osmičky a play-off se daří hrát bez nějakého tlaku," přiznává Ptáček, jenž má na kontě téměř sedm stovek extraligových utkání.

Báječnou kulisu si pochvaluje

Na finálovou účast letos dlouho nepomýšlel. "Do poslední chvíle nebylo jisté, že se do letošním play-off dostaneme, takže si vyřazovací část vyloženě užíváme. Jdeme stále krok za krokem, teď je titul pro všechny velkou motivací," tvrdí obránce, jenž před týdnem oslavil 31. narozeniny. "Třetí ligové zlato by bylo parádním dárkem. Sice jsem už zažil prvenství Sparty v roce 2000 i o dva roky později, ale chuť mistrovských oslav nezevšední.

Vedle Ptáčka jsou ve finále i další čtyři hráči, kteří oblékli dres obou celků z metropole. Bříza chytal kdysi za Slavii, naopak Sup, Duda či Bednář působili ve sparťanské kabině. Finálová pražská bitva naplňuje Ptáčkova očekávaní. "Zápasy jsou dost vyrovnané, i další budou podle mě probíhat v podobném duchu, roli hraje každý gól a rozhodují maličkosti či drobné chyby. Série může být ještě dlouhá," vypráví hokejista, jenž si váží také podpory fanoušků. "Znovu se podařilo přilákat diváky do hlediště, hrát před čtrnácti tisíci lidmi je skvělé, dělají báječnou kulisu."

Reklama

Související témata: