Hlavní obsah

Hlinka už nechce trénovat, bude agentem

Martin Kézr

Kouč olympijských vítězů z Nagana Ivan Hlinka už nechce dál trénovat a vydává se na dráhu hokejového agenta. Je připraven na denní diskuse s vytipovanými mladíky, s jejich trenéry a rodiči; návrat na střídačku však kategoricky nevylučuje.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Ivan Hlinka začal spolupracovat s Petrem Svobodou v agentuře Sportrust Associates International.

Článek

"Ctím zásadu nikdy neříkej nikdy, ale v nejbližší budoucnosti, a to mluvím v řádu roků, nikoli měsíců, o žádné trenérské angažmá neusiluji," líčí 53letý Hlinka, proč kývl na nabídku střelce zlatého gólu z Nagana Petra Svobody na společné působení v agentuře Sportrust Associates International (SAI), jež se zabývá zastupitelskou a poradenskou činností, a to zejména v ledním hokeji.

Svoboda Hlinku přemlouval rok

"Slovo agent nemám moc rád. Spíš chci být zástupcem talentovaných hráčů, který jim pomůže vytvořit co nejlepší podmínky a třeba i usnadní přechod do neznámého prostředí, aby se mohli soustředit výhradně na hokej," tvrdí Hlinka, jenž po olympijském triumfu přivedl reprezentaci i ke zlatu na mistrovství světa 1999 v Lillehammeru.

Potom se jako první Evropan stal koučem v NHL a po roce a půl působení v Pittsburghu ještě vedl v uplynulé sezóně ruský Omsk. "Posledních pět, šest let bylo hodně hektických, až mi můj dobrý kamarád Franta Černík říkal, že mám víc funkcí než japonská kalkulačka. Nyní jsem došel k tomu, že nastal čas trochu zabrzdit. A rozhodnout se pro podstatné," vysvětluje Hlinka.

"Rok jsem Ivana přemlouval a nabízel mu, že oba při práci v agentuře využijeme svých zkušeností, pomůžeme českému hokeji a budeme dělat něco, co by nás bavilo," přiznává Svoboda.

Hlinka čeká zájem o Poláka

Agentura SAI spolupracuje už s renomovaným tuzemským agentem Alešem Volkem a v NHL zastupuje zájmy Pavla Kubiny z Tampy či Roberta Langa z Washingtonu. Pod její ochranná křídla patří i 19letý reprezentant Jiří Hudler, jehož loni draftoval Detroit.

Při letošní dražbě talentů, která se uskuteční v červnu v Nashvillu, očekává Hlinka ze svých oveček největší zájem o karlovarského útočníka Vojtěcha Poláka. "Nechceme zastupovat stovku hráčů, naším krédem je především kvalita. Každý z klientů je ale pro nás stejně důležitý, neděláme rozdíly," zdůrazňuje.

Na Hlinkovi je znát, že se na novou práci těší. "Čeká mě činnost související s hokejovou odborností, snad i dobrým odhadem a určitě při ní budu mít víc klidu než na střídačce. Každý kluk, který zkouší hrát hokej, má velké sny a my ho chceme táhnout za nimi."

Základem talent a píle

Předpokladem jsou podle trojnásobného mistra světa ze 70. let talent a píle mladíků. "Bez svědomité přípravy, sebekázně, ale i určité psychické odolnosti nic nedokáží."

Společně se Svobodou už organizoval soustředění v Kravařích pro dvacítku talentovaných hráčů. "Rýsuje se jim slibná budoucnost, ale takových už v minulosti bylo, a kde skončili... Právě v sedmnácti, osmnácti se hráčům nejvíc mění život a když jdou hrát do Ameriky, přicházejí do neznámé země a my jim při tom chceme být nablízku. Nebudeme je ale tahat jen pryč, rádi bychom, aby měli podmínky k vyhrání se i v českých soutěžích," uzavírá Hlinka.

Reklama