Hlavní obsah

Skromná ikona Bříza načíná novou cestu

Michal OsobaPrávo

Když v pátek večer objížděl ledovou plochu a mával divákům, znamenalo to něco víc než každoroční loučení na pár měsíců letní pauzy. Z úst čtrnácti tisíc diváků se linulo "Peeetr Bříza" a sparťanskému gólmanovi na konec jeho kariéry hrála jeho oblíbená píseň My Way od Franka Sinatry.

Článek

Bříza si nyní vybral jinou cestu. V jednačtyřiceti letech odkládá brankářskou výstroj. Definitivně? "Na devadesát devět celých devět desetin procenta," nechává sparťanským fanouškům minimální naději.

Hokej je kolektivní sport, ale Břízovy zásluhy na titulu vyčnívají. V anketě na sparťanských internetových stránkách mají fanoušci jasno: 90 % z nich si myslí, že právě on byl nejlepším hráčem Sparty v play-off.

Bříza pozvedl mistrovský pohár nad hlavu jako první, ale během mistrovských oslav se do popředí nedral. "Nejsem člověk, který by kolem sebe potřeboval show. Pro mě je nejkrásnější, když kolem sebe vidím mužstvo, jak se raduje," prohlašuje skromně.

Odchází na vrcholu, což se podaří málokterému sportovci. Ale mnoho fanoušků i hokejových expertů se domnívá, že je škoda, aby končil s kariérou. Už jen proto, že vedle něj mohou vyrůstat další brankářské osobnosti českého hokeje.

Mohl, ale neodešel

"Nikdy na spolupráci s ním nezapomenu. Pomáhal mi a hodně věcí jsem se od něj naučil," vzpomíná Tomáš Pöpperle, brankář, který v minulé sezóně vedle Břízy nakukoval mezi extraligovou elitu a letos už vychytal Eisbärenu Berlín německý titul.

"Když se nedařilo, Petr měl jako první právo to zabalit, ale on naopak moc chtěl," vypráví sparťanský asistent Marian Jelínek.

Sparťanští kouči dali Břízovi volnost v tréninku. "On si dokáže dávkovat zatížení, což musí člověk dokonale znát své tělo," říká sparťanský asistent.

"Trpělivost, cílevědomost, touha vítězit, umění se i po tolika úspěších motivovat," vyjmenovává Jelínek arzenál vlastností, které Břízu dovedly ke stylové rozlučce. Pro ni si sparťanský gólman vybral led svého klubu, byť podle svých slov měl nabídku také na start na MS v Lotyšsku.

Po pátečních oslavách se tak Bříza probudil do nové etapy svého života. S vedením Sparty má dohodu, že se přesune do manažerské funkce. "Petr je velice inteligentní člověk, umí jazyky, je to známá osobnost, baví ho organizovat a řídit. Podle mě má všechny předpoklady pro to, aby mohl v managementu úspěšně působit," věří Jelínek.

Reklama

Související témata: