Hlavní obsah

Sudí z lidu, svetry, vánice. I to byla extraliga. Dnes dojde na retro

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Domácí hokejová scéna si připomíná 80. výročí od prvního ligového utkání a pozadu nemohou zůstat ani Vítkovice, na jejichž ledě 3. ledna 1937 začala celostátní soutěž psát svou historii. Vůbec první zápas se hrál na kluzišti Pavilonu v dnešním sadu Jožky Jabůrkové v Ostravě-Vítkovicích a soupeřem domácích byla Sparta. Nastoupili v dresech s nápisem SSKV (Sportovně společenský klub Vítkovice), jejichž repliky oblékne extraligový tým přesně po 80 letech znovu a odehrají v nich v úterý od 17:00 utkání 34. kola proti Plzni.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Retrodresy hokejistů Vítkovic, ve kterých nastoupí proti Plzni.

Článek

„Ligové jubileum si v prvních dvou lednových kolech připomenou všechny extraligové kluby. Některé více, jiné méně. My ale cítíme přímé spojení s výročím, protože premiérové utkání se hrálo ve Vítkovicích, kde také padl první ligový gól," připomněl trefu Viléma Kubečky 6. minuty utkání proti Spartě, které skončilo remízou 1:1, mluvčí vítkovického klubu Zdeněk Janiurek a dodal, že repliky dresů následně půjdou do aukce.

Před osmdesáti lety oblékali hokejisté k zápasům pletené svetry. To si už dnešní hokejisté nedokáží představit. „Bylo by složité v tom hrát. Doba je nesrovnatelná, tehdy byl hokej úplně jiný sport, možná snad jen pro pobavení diváků. Dnes je to kolikrát spíše věda. Ale já mám radost, že jej můžu hrát a že si ho zahraju i v těchto retro dresech," řekl útočník Vítkovic Ondřej Roman. „Je to vybočení ze zápasové rutiny. Je to zajímavé i pro diváky a určitě kolem toho bude i trochu show. Pro všechny to bude zážitek. Je to super věc a já si myslím, že takových akcí by mělo být jen a jen více," dodal Roman.

Zápas pískal sudí z lidu

O tom, kdo před osmdesáti lety vstřelil vůbec první ligový gól, se dlouho vedly spory. V 15 hodin, kdy se začínalo hrát v Ostravě, se totiž mělo hrát i utkání Poprad - Slavia, kde domácí Tomášek skóroval už v 15 vteřině. „Čas zahájení zápasu v Popradě dlouho nebyl znám, vědělo se jen, pod Tatrami se začalo kvůli sněhové vánici později. Chyběli i rozhodčí a utkání museli pískat sudí z lidu, to vše mělo za následek, že zápas Poprad – Slavia začal až v době, kdy už Vítkovice na svém ledě vedly 1:0. A proto je jasné, že autorem první ligové branky byl vytáhlý útočník Vítkovic Kubečka," vysvětlil Janiurek.

Zatímco v Popradu zuřila vánice, do Ostravy v lednu 1937 přišla obleva. Zahájení zápasu před zraky téměř dvou a půl tisíců natěšených diváků ale nezabránila. „Domácí klub SSK Vítkovice se na ligu dobře připravil. Do rekonstrukce kluziště, vybudování tribun pro pět tisíc diváků, nového osvětlení a do renovace šaten vložil 50 tisíc korun a investice se vyplatila. Vítkovice dokázaly potrápit favorizovanou Spartu a uhrály cenný bod za remízu 1:1," popsal Janiurek.

První hokejové kluby vznikly v Československu už zimě 1928 až 1929, ligová soutěž ale až téměř o deset let později. „Až v roce 1936 se svazovým funkcionářům podařilo dát dohromady vše potřebné ke vzniku Státní hokejové ligy. První ročník hráli za pražské týmy LTC, Sparta a Slavia, jihočeské České Budějovice, Mladá Boleslav, Vítkovice, slovenský tým HC Tatry-Poprad a opavský Troppauer EV," uvedl Janiurek.

Reklama

Související témata:
  1 : 5 Brno - Litvínov 1 : 5 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Brno vs. Litvínov
Brno vs. Litvínov
Brno
Litvínov
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice
  Liberec - Sparta dnes 18 : 00
20240319T18 : 00:00+0100
Liberec vs. Sparta
Liberec vs. Sparta
Liberec
Sparta
  Hradec Králové - Pardubice dnes 19 : 00
20240319T19 : 00:00+0100
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové
Pardubice