Hlavní obsah

Pardubice získají většinový podíl v extraligovém hokejovém klubu

Pardubice

Pardubice získají většinový podíl v extraligovém hokejovém klubu. Město od dosavadního majoritního vlastníka společnosti Hockey Club Dynamo Romana Šmidberského odkoupí za 9,36 miliónu korun 38,8 procenta akcií a bude mít celkově 73,6 procenta. Po 6,5 procentech akcií získají bývalý hokejista Dušan Salfický a stále aktivní hráč Petr Čáslava. Transakci dnes schválili zastupitelé města.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Tomáš Rolinek a Jerome Leduc z Pardubic, ilustrační snímek.

Článek

"Město jako vlastník hokejové arény, do níž investovalo stovky miliónů korun, musí mít do budoucna jistotu v tom, že partner, který bude většinovým nájemcem v této hale, bude silný hokejový klub," řekl před hlasováním primátor Martin Charvát.

Pardubice koupily majoritu s tím, že klub potřebuje stabilizaci. V současnosti se Dynamu v extralize nedaří a v tabulce je předposlední. Kumulovaná ztráta společnosti k 30. dubnu 2016 činila 26,7 miliónu korun. V budoucnu však chce město většinu akcií prodat silnému investorovi.

Vedle odkoupení akcií se Pardubice rovněž zavázaly, že převezmou půjčku deset miliónů korun, kterou podnikatel Šmidberský prostřednictvím své firmy klubu poskytl. Zároveň společnosti poskytnou další půjčku pět miliónů korun.

Někteří opoziční zastupitelé s transakcí nesouhlasili. Vadilo jim, že se na koupi příliš spěchá, že by město mělo většinově vlastnit profesionální sportovní klub a že se noví menšinoví akcionáři nebudou podílet na ztrátě letošní sezony. Nakonec ale i část opozice pro odkoupení hlasovala.

Šmidberský dosud držel zhruba 51 procent akcí, které od Pardubic získal v roce 2008. Město mělo asi 34 procent, takzvanou blokační minoritu. Dalším akcionářem je Jaroslav Šuda.

Reklama

Související témata: