Hlavní obsah

Hokejovou Slavii opouštějí útočník Duda a obránce Žabka

PRAHA

Hokejový útočník Radek Duda a obránce Boris Žabka už nebudou oblékat dres pražské Slavie. Oba mají sice v týmu finalisty uplynulého ročníku extraligy platné smlouvy, ale klub s nimi pro nadcházející sezónu nepočítá. Uvedly to v úterý oficiální internetové stránky Slavie.

Článek

"Jinak chceme mužstvo zachovat, ale s rozpočtem musíme jít trošku níž," komentoval generální manažer a trenér Slavie Vladimír Růžička na klubovém serveru odchody populárního rebela Dudy a Žabky. Růžička prý zatím netuší, kam Duda zamíří. Žabka má podle něj několik nabídek, mezi nimi i z extraligových týmů Českých Budějovic, Zlína, Třince a Kladna.

Se Slavií se ale může rozloučit i obránce Jan Novák. Druhého nejproduktivnějšího beka soutěže láká zámořská NHL. "Přejeme mu to a umožníme mu to," podotkl Růžička.

Člen širšího kádru pro mistrovství světa v Lotyšsku má ve Slavii také platnou smlouvu. V zámoří může najít angažmá jako volný hráč, protože nebyl draftován. "Zájem o něj je a s jeho agentem jsem již mluvil. Bránit mu nebudeme. Samozřejmě bychom ale chtěli, aby tady hrál dál," řekl Růžička o Novákovi, který je přítelem jeho dcery Evy.

Růžička by rád přilákal obránce Hejdu

Slavia podle slov generálního manažera zatím žádnou přestupovou bombu nechystá. "Chceme jít s rozpočtem trošku dolů. Jinak by ale mužstvo mělo zůstat pohromadě," zopakoval Růžička. Jen na hostování do Litvínova odešel útočník Milan Kopecký.

V případě jeho návratu do tuzemska by Růžička měl zájem o obránce Jana Hejdu, který skončil v ruském klubu Chimik Moskevská oblast. "Uvidíme, i ten snad má z NHL nějaké nabídky. Ale Honzu Hejdu bych určitě chtěl. Bude záležet na tom, jak se v NHL domluví. S Honzou jsem byl domluven, že až se bude vracet, že to bude k nám zpátky do Slavie. Uděláme pro to maximum," dodal Růžička.

Odcházející Duda, který v lednu s klubem uzavřel nový dlouhodobý kontrakt, působil ve Slavii s přestávkami od roku 2002. V první sezóně získal odchovanec Sparty po příchodu z Plzně s klubem jeho premiérový titul v nejvyšší soutěži. Následující ročník odehrál na hostování v ruské Kazani, v dalším při výluce v NHL byl v průběhu sezóny výměnou za beka Jaroslava Špačka zapůjčen do Plzně.

Duda byl třetí nejproduktivnější hráč Slavie

V uplynulé sezóně, své druhé kompletní v dresu Slavie, byl Duda třetím nejproduktivnějším hráčem týmu. V základní části nasbíral v 51 zápasech 44 bodů za 17 gólů a 27 přihrávek, což ho celkově zařadilo na sedmou pozici. V 13 zápasech play-off zaznamenal sedmadvacetiletý útočník sedm bodů za gól a šest asistencí.

O rok starší Slovák Žabka přišel do Slavie v roce 2004 z Třince. V uplynulé sezóně odehrál v dlouhodobé části 47 utkání, vstřelil jednu branku a na tři přihrál. S čtyřmi zápornými body měl nejhorší bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech z hráčů, kteří ve Slavii strávili celý ročník. V patnácti zápasech play-off defenzivně laděný bek nebodoval.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín