Hlavní obsah

V Litvínově je hodně legend a vážím si šance, říká mladý útočník Dufek

Litvínov

Posun na třetí místo v tabulce extraligy vstřebávají po vítězství nad Pardubicemi hokejisté Litvínova, kteří z této pozice vstoupí i do závěrečné čtvrtiny základní části soutěže. A je u toho nečekaně i devatenáctiletý útočník Jan Dufek, jenž se postupně zapracovává do sestavy a sbírá extraligové starty. Věří, že k dosavadním šesti odehraným zápasům přidá i řadu dalších a pomůže týmu i v play off. „Jsem vítězný typ,“ říká juniorský reprezentant Dufek v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Právo

Jan Dufek

Článek

Mezi hokejisty v extralize jste nováčkem. Jaká byla vaše cesta do kádru Litvínova?

Jsem Brňák (úsměv). V mládežnických kategoriích mě tam vedli například trenéři Karel Beran a Pavel Pazourek. Za áčko Komety jsem ale nenastoupil. Brněnské mladíky znám ze srazů juniorských reprezentací. Loni jsem působil v Kanadě, odkud jsem se vrátil. A do Litvínova mě „přitáhl" pan Robert Reichel s Ondřejem Weissmannem. A agent to vyřešil s litvínovským generálním manažerem panem Kyselou.

Závěr minulého kalendářního roku jste strávil s reprezentační dvacítkou v zámoří.

Byl jsem ve výběru pro mistrovství světa juniorů jako náhradník i v dějišti šampionátu v Montrealu. Zahrál jsem si tam i v přípravě proti Kanadě. Do mistrovství jsem ale už nezasáhl, což mě mrzelo. Nevešel jsem se na soupisku. Přesto si vážím toho, že jsem byl v týmu, každá zkušenost mladému hráči něco dá. Odletěl jsem ale dřív a zapojil se do zápasů Litvínova.

Co pro vás znamená, že litvínovský celek je momentálně třetí v tabulce?

Jsem za to rád. Moje první sezóna v extralize a hned v předním týmu soutěže. Jsem vítězný typ, takže motivace je veliká. Vážím si šance hrát ligu.

Jak jste se etablovat v sestavě?

Nastupuji ve čtvrté formaci s Kristiánem Reichlem a Lukášem Válkem. Máme za úkol nedostat gól a být podle možností platní i ve hře dopředu.

Čekáte na první extraligový gól?

Zatím ano.

Máte přání, kdo by vám na něj mohl nahrát?

Možná bych se mohl na chvíli dostat do první formace k Viktoru Hüblovi a Františku Lukešovi. Asi by bylo jednodušší, že bych od nich obdržel při nějakém přečíslení chytrou nahrávku a střílel do prázdné branky (úsměv).

Jak se cítíte v litvínovském hokejovém prostředí?

Je tady hodně legend. Na naše zápasy se chodí dívat i generální manažer reprezentace pan Ručinský, který sledoval i zápas s Pardubicemi. Samozřejmě se kolem týmu pohybuje i šéf klubu pan Šlégr a v kádru jsou zkušení a výborní hráči jako nová posila Karel Pilař i zmínění elitní útočníci Hübl a Lukeš. Chtěl bych se do áčka prosadit natrvalo.

S čím jdete do závěrečné čtvrtiny základní části extraligy?

Urvat co nejvíce bodů a vytvořit si co nejlepší pozici pro play off.

Reklama

Související témata: