Hlavní obsah

Lašák čaroval a Tygři slaví první zářez. Celý zápas nás držel, smekl před gólmanem Radivojevič

Liberec

Z vyrovnané brankářské dvojice vsadil trenér libereckých hokejistů Filip Pešán na Jána Lašáka a po úvodní čtvrtfinálové bitvě play off s Plzní si mnul ruce. Ostřílenému gólmanovi patřil titul hrdina duelu, třiadvaceti zákroky pomohl obhájci titulu k první výhře v sérii.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Liberce Ján Lašák se raduje z vítězství.

Článek

„Celý zápas nás držel. Několika oslabeními jsme Plzeň zbytečně vrátili do hry, ale Jánko byl připravený a měl největší zásluhu na vítězství," liboval si kapitán Tygrů Branko Radivojevič. „Tušil jsem, že zápas bude mít dva scénáře. Buď nebudeme rozehraní a soupeř bude mít navrch, nebo se naopak projeví jeho únava z těžkých zápasů s Vítkovicemi. Naštěstí se spíš naplnil ten druhý," oddechl si Lašák.

Slovenský gólman předvedl své umění zejména v prostřední a závěrečné dvacetiminutovce, kdy zneškodnil několik velkých šancí, byť při něm stála i notná dávka štěstí. Nejvíc v samém závěru druhého dějství, kdy se kotouč po ráně Lva šoural za brankovou čáru, jenže Jánošík ho rybičkou v posledním okamžiku vyškrábl ven.

Vítězové základní části se v tradičním „bílém pekle" museli vypořádat s téměř dvoutýdenní herní pauzou, přesto už v první třetině rázně nakročili k prvnímu bodu v sérii. Opatrný začátek rozsekl v 8. minutě Radivojevič. Jeho rána pod břevno domácí nastartovala. „Myslím, že nás první gól uklidnil. První třetina byla z naší strany dobrá," pochvaloval si slovenský křídelník.

Kadlec: Když v Liberci prohráváte, těžko se to otáčí

Liberečtí se poté stále víc tlačili před branku a na druhý zásah čekali jen do 12. minuty, kdy povedenou akci dokončil Jakub Valský. O převaze Severočechů svědčí počet střel po první třetině. Matěj Machovský jich měl na kontě šestnáct, zatímco jeho protějšek jen šest.

Po přestávce přidali Západočeši na aktivitě, na drama však zadělal až ve 48. minutě oslavovaný muž pátého duelu předkola ve Vítkovicích David Stach. Jenže šance Strakova souboru na obrat v utkání trvala jen necelé tři minuty, když Bulíř definitivně zlomil odpor houževnatého soka.

Velký zápas hrál hostující zadák Petr Kadlec. Obránce Západočechů nastoupil k 1210. zápasu, čímž překonal rekord dalšího veterána Františka Ptáčka v počtu extraligových startů, jenže po šedesáti minutách radost neměl. „Nepovedl se nám začátek. Liberec na nás vlétl, protečovával puky a chodil dopředu ve třech hráčích. Nevěděli jsme si s tím rady. Když tady prohráváte 0:2, těžko se to otáčí," vysvětloval Kadlec. Hráči Škody si však z porážky velkou hlavu nedělali. „Musíme příště víc chodit do branky a v dalším zápase zkusit jít do vedení," nastínil plán hostů pro čtvrteční druhý souboj jediný střelec Škody Stach.

Vyhraje druhý čtvrtfinálový zápas play off Liberec, nebo Plzeň?
Liberec
68 %
Plzeň
32 %
Celkem hlasovalo 1400 čtenářů.

Reklama