Hlavní obsah

Dost! Šanci dostanou mladí, vyhlásil třinecký šéf Moder

Třinec

Už druhou zpackanou sezónu v řadě musel překousnout prezident třineckého hokejového klubu Ján Moder. V loňském roce Třinec vypadl v předkole se Zlínem, letos opustil play off ve čtvrtfinále po porážce s Chomutovem. A šéf třineckých hokejistů řekl dost! „V týmu zůstane devět zkušených útočníků a šest beků. Zbylá místa obsadí mladí,“ naznačil Moder.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vladimír Růžička právě překonal třineckého brankáře Šimona Hrubce v prodloužení a zajistil tak druhé vítězství Chomutova ve čtvrtfinálové sérii.

Článek

Jako první odnesl propadák vyhazovem trenér Vladimír Kýhos, který dával vinu za nepovedenou sezónu výměně sportovního manažera Pavla Marka za Jana Peterka po kauze s Jiřím Polanským.

„Záležitost, která se udála na konci listopadu se těžko mohla odrazit na výsledku v play off," odmítl Moder. „Hlavními důvody vyřazení byla naše nepřipravenost na play off a nezapracování mládeže do mančaftu. Nemůžeme hráčům vytknout, že by nebojovali. Chomutov byl ale jednoznačně lépe připravený," řekl prezident třineckého klubu.

Výměna na trenérském postu není jedinou změnou, která se v létě v Třinci uděje. Jakmile se z mistrovství světa osmnáctiletých hokejistů vrátí nově jmenovaný kouč Třince Václav Varaďa, dá se očekávat i průvan v třinecké kabině.

„Je o mě známo, že vyznávám to, že sport se má dělat proto, aby se vyhrávalo. A musím přiznat, že první polovina této sezóny mě bavila. Bohužel čtvrtfinále pro mě bylo obrovské zklamání. Nedokázali jsme Chomutov porazit ani jednou v základní hrací době, soupeř nás přehrával v přesilovkách a vůbec nechápu, jak to, že jsme nebyli schopní na to zareagovat a změnit hru," kroutil hlavou Moder.

Mladým v Třinci svítí zelená

Po dvou letech velkých investic do kádru se třinecké vedení rozhodlo pro zásadní změnu, o kterou se má postarat ve spolupráci s Peterkem právě Varaďa. „Bylo nám často vytýkáno, že ačkoliv máme kvalitní mládežnické týmy, tak naši odchovanci nehrají a odcházejí hrát extraligu jinam. Od kteréhokoliv trenéra, kterého jsme v minulosti angažovali, jsme chtěli, aby zakomponoval do týmu mladé hráče. Každý z nich to na předsezónní tiskové konferenci slíbil, ale nikdy se tak nestalo. Věříme, že se to s Varaďou podaří," vysvětlil Moder.

V Třinci bylo zvykem, že když se nedařilo, koupila se hvězda. Trenéři si mohli vybrat téměř jakéhokoliv hráče na trhu a dostali ho. A mladí trpěli. „To se změní. Už nebudeme tolerovat trenérovi a sportovnímu řediteli, že neuváženě naberou hráče a pak se bude řešit, co s nimi. Neplánujeme, že za nás bude hrát extraligu juniorka, ale pět šest odchovanců bychom rádi stabilně viděli v sestavě. Pod vlivem zkušených hráčů můžou i oni udělat dobrý výsledek. Důležité je, aby se prali o svou šanci. Nesmí si myslet, že tím, že jsou v prvním týmu, dosáhli svého stropu," přiblížil Moder.

Reklama

Související témata: