Hlavní obsah

Mistr světa Blaťák uzavřel kariéru kvůli potížím se zády

Zlín

Hokejový obránce Miroslav Blaťák, jenž má kompletní sadu medailí z mistrovství světa, ukončil ve 34 letech kariéru kvůli potížím se zády. Jeho angažmá v rodném Zlíně, kam se vrátil po desetiletém působení v zahraničí, tak trvalo jen jedinou sezonu, přestože loni uzavřel dvouletý kontrakt.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Blaťák na archivním sníku.

Článek

Mistra světa z roku 2010 omezovaly problémy se zády delší dobu a stály také za předčasným koncem jeho posledního angažmá v Kontinentální lize v Čerepovci. Ačkoli se před sezónou cítil v pořádku, během ročníku se potíže vrátily a promítly se i do jeho výkonů na ledě. Některé zápasy musel vynechat.

"Nemohl jsem hrát tak, jak bych očekával. Nebylo by fér ani vůči týmu, kdybych pokračoval dál," uvedl Blaťák na dnešním setkání s novináři.

Kolář operaci nedoporučil

Dal i na radu uznávaného profesora Pavla Koláře, s nímž se snažil problém s vyhřezlou ploténkou vyřešit. Ten ale možnost nápravy operační cestou zamítl. "Říkal, že pokud mohu chodit, operaci nedoporučuje. V mém věku by tam bylo riziko," vysvětlil Blaťák, jenž má nyní zapovězený sport i na rekreační úrovni.

Smlouvu se Zlínem k 30. dubnu ukončil. Zatím netuší, zda u hokeje zůstane. "Chtěl bych si teď trochu odpočinout. Věnoval jsem se hokeji celý život. Dokážu si nějakou formu spolupráce se Zlínem představit. Možná i trenéřinu, ale to spíše u mládeže," nastínil.

Odchovanec zlínského hokeje zamířil na první zahraniční štaci v roce 2006 do švédské Mory, po roce odešel do Ruska, kde byl až do roku 2013 oporou Ufy. Následovaly dvě sezony v Omsku a angažmá v Čerepovci, které ale trvalo pouze do listopadu. S Ufou získal ruský titul (2008), v roce 2011 pak zvedl nad hlavu i Gagarinův pohár pro vítěze KHL.

Reklama

Související témata: