Hlavní obsah

Rok bez hokeje? Bylo to depresivní, tvrdí Šmíd. Jinou variantu než Liberec neřešil

Liberec

V barvách Calgary se chystal atakovat hranici 600 odehraných duelů v NHL, jenže zářnou kariéru Ladislava Šmída narušily vážné trable s krční páteří, kvůli kterým vynechal celý uplynulý ročník. Zdravotní strasti dokázal jednatřicetiletý řízný bek překonat a o restart kariéry se nyní pokusí v mateřském Liberci, který ho vychoval pro velký hokej.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Šmíd se ze zámoří vrací do Liberce.

Článek

Jaké konkrétní potíže vás trápily?

Asi před sedmi lety jsem měl vyhřezlou krční ploténku. Šel jsem na operaci, během níž mi doktoři dali destičku mezi dva obratle, aby k sobě srostly. Zákrok se povedl, ale nezahojilo se to tak, jak mělo. To se zjistilo po pěti letech, když jsem s páteří zase začal mít problémy. Pak jsem loni v únoru proti Pittsburghu inkasoval hit a šel zase pod nůž. Byla to hodně podobná operace, akorát mi tam dali ještě víc šroubů a drátů, aby se to opravdu zpevnilo. S lékaři jsme se pak domluvili, že vynechám celou sezónu a odpočinu si.

Co vám běželo hlavou během roku, kdy jste nemohl na led?

Bylo to hrozné, depresivní období. Flames mi ale umožnili skautovat. Cestoval jsem tedy a neseděl jen doma na zadku. Pomáhal jsem v klubu s rozvojem hráčů a taky trenérům. Když se v Calgary nějaký hráč zranil, chodil jsem s ním na led. Byl jsem zaneprázdněný, což mi během dlouhé pauzy pomohlo. Horší to bylo, když tým odjel na trip a já zůstal doma. Ale zase jsem se mohl věnovat rodině, pomáhal manželce. Mám doma dvojčata - kluka a holku. Byl jsem s nimi, což bylo super. Ale hokej mi pořád chyběl.

Kdy jste začal uvažovat o návratu?

Před pár měsíci. Chodil jsem třikrát i čtyřikrát týdně na led a po Vánocích si říkal, že se necítím vůbec špatně. Dostal jsem pak od lékařů zelenou a nebylo co řešit. Kdyby mi bylo sedmatřicet, tak bych to asi zabalil, že už to nemá smysl. Ale teď jsem zhruba v polovině kariéry. Nebylo by to fér vůči mně a lidem, kteří mi pomohli, abych skončil. Také chci, aby děti viděly, že táta taky hrál hokej. Teď jsou ještě malé.

Pokud by svolení od lékařů nepřišlo, ukončil byste kariéru?

Zvažoval jsem to hodně. Kdyby mi lékaři nedali souhlas, na hokej bych se už vykašlal.

NHL je už pro vás uzavřená kapitola?

Dveře úplně nezavírám, ale týmy se postupně omlazují a s tím krkem už nechci tolik riskovat. Česká extraliga je podle mě hodně kvalitní soutěž a taky něco dlužím Liberci, který mě hokejově vychoval. Chci mu to vrátit.

Liberec byl pro vás prioritou nebo jste řešil i jiné nabídky?

Řekl jsem svému agentovi, že bych se chtěl domluvit s Tygry. On tedy nic jiného nehledal. Vracím se domů. Mám tady rodinu, spoustu přátel a znám tu hodně kluků, i když kabina se trochu obměnila. Přes rok jsem nehrál zápas a jsem rád, že mi Liberec dal šanci.

Vaše manželka Ashley je z Kanady. Co na vaše rozhodnutí hrát v Česku říkala?

Nebyla vůbec proti, i když to pro ni není jednoduché. Ale zná to tady, jezdíme sem každé léto. Samozřejmě by byla radši, kdybych hrál v Kanadě, ale vzala si hokejistu a ten život se někdy takhle vyvine.

Jak je na tom s češtinou?

Česky nemluví, ale pár slovíček umí. Pro mě je důležité, že mě velmi podporuje. Rodinu tady potřebuji, nechci být v Liberci bez dětí. Nakonec tedy souhlasila.

Liberecký dres jste oblékl naposledy během výluky v sezóně 2012/2013. Sledoval jste mateřský tým, jak si vedl v poslední době?

Ano, hodně. S Filipem Pešánem se známe, s řadou kluků taky. Je to jedno z nejlepších českých mužstev s fantastickým zázemím. Lidé tu milují hokej. Za poslední roky, jak to tady Filip změnil, je to v Liberci neskutečné. Mužstvo hraje atraktivní, útočný hokej a kádr je taky výborný. V klubu jsem zatím podepsal smlouvu na dva roky, ale když zdraví vydrží, tak bych chtěl hrát dál.

Trenér Pešán na vás bude hodně stavět. Těšíte se na roli stěžejního hráče týmu?

Já tu pozici přijímám. Dlouho jsem sice nehrál, ale myslím si, že se do toho dostanu. Hokej jsem nezapomněl. Chci pomoci týmu a být jedním z jeho lídrů.

Jak jste na tom po kondiční stránce?

Dělám všechno naplno. Do posilovny jsem chodil celý rok. V tom nemám obavy, spíš se do toho potřebuji zpátky zapracovat. Zápasy nic nevynahradí.

Budete trénovat s týmem nebo máte individuální plán?

Teď budu týden dělat všechno s týmem, pak odlétám na měsíc zpátky do Kanady. V polovině července se vrátím a už tady zůstanu.

Zahrál jste si na třech světových šampionátech i olympiádě v Soči. Pomýšlíte na návrat do reprezentace?

O tom teď nepřemýšlím, ale reprezentovat je pro mě ohromná pocta. Vůbec bych se tomu nebránil. Nyní však myslím hlavně na Liberec.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec