Hlavní obsah

Jednoznačný favorit už nejsme, tuší na Spartě. Komunikace v zápasech už jen v angličtině!

Jan ŠkvorSport.cz

Byl to během letní pauzy pořádný průvan, který se prohnal kabinou hokejové Sparty. Po jednoznačném čtvrtfinálovém vyřazení 0:4 na zápasy od Komety opustilo kádr Pražanů osm borců včetně obou gólmanů, opačným směrem zamířil stejný počet hráčů. Trenér Jiří Kalous přiznává, že může nějaký čas zabrat, než si změny sednou. Spartu tak už oproti minulým sezónám nevnímají jako jednoznačného favorita extraligy.

Hokejová Sparta na startu nové sezónyVideo: Sport.cz

 
Článek

„Počet výměn byl docela razantní, je to velký zásah do týmu. Snažíme se najít optimální složení pětek a sladit tým systémově. Až ostrá soutěž nám ukáže, jak se nám to povedlo. Chvilinku se možná budeme hledat, cítím totiž, že určitá rezerva tam ještě je," tvrdí Kalous, který v nadcházejícím ročníku bude už jen hlavní koučem Sparty, roli sportovního manažera totiž po něm převzal nově příchozí Michal Broš, jenž jako hráč vyhrál s klubem s velkým „S" na prsou dva extraligové tituly.

Letní změny ve sparťanském kádru:
Příchody:
Sami Aittokallio (brankář)
David Honzík (brankář)
Tomáš Dvořák (obránce)
Tomáš Pavelka (obránce)
Petr Zámorský (obránce)
Robert Říčka (útočník)
Alexander Reichenberg (útočník)
Vinny Saponari (útočník)
Odchody:
Tomáš Pöpperle (brankář)
Filip Novotný (brankář)
Vladimír Eminger (obránce)
Jan Buchtele (útočník)
Martin Procházka (útočník)
Brian Ihnacak (útočník)
Michal Řepík (útočník)
Lukáš Cingel (útočník)

Zajímavé bude sledovat, jak Pražané dokážou nahradit góly Buchteleho s Řepíkem, stejně jako to, jak se povede nové brankářské dvojici Sami Aittokallio, David Honzík, náhradě za Pöpperleho s Novotným. Pětadvacetiletý Fin, se kterým Kalous počítá jako s gólmanem číslo jedna, zatím nemá v extralize žádný odchytaný zápas, o rok mladší Honzík v nejvyšší domácí soutěži debutoval až v uplynulém ročníku za Karlovy Vary.

Kalous se neobává, že by Aittokallio dopadl jako norský brankář Robert Schistad, který do Sparty přišel před jednadvaceti lety s velkou pompou, během sezóny se mu ale vůbec nedařilo a po necelém roce odešel do Německa.

„Vůbec nechci mluvit o riziku. Samiho i Davida Honzíka jsme si sami vybrali, v obou vidíme obrovský potenciál. Mají naši plnou důvěru," vyhlašuje Kalous, který kvůli Aittokalliovi zavedl jednu novinku. Komunikace mezi ním a spoluhráči v poli probíhá na trénincích i v zápasech ryze v angličtině.

„Jsou to velmi jednoduché pokyny, většinou jde o jedno slovo pro jednotlivou situaci. A funguje to. Pro kluky to ani velký nezvyk nebyl, spousta hráčů už s tím má zkušenosti z dřívějších angažmá," odmítá Kalous možné komunikační šumy.

Sparta má před pátečním vstupem do soutěže v Pardubicích tradičně vysoká cíle, jako jednoznačný favorit na titul se ale nepovažuje. „Dřív jsme tak byli vnímáni, teď to po dlouhé době neplatí. „Jsou tu týmy jako Kometa, Třinec, Hradec Králové nebo Mladá Boleslav, které velmi posílily. Chceme ale hrát se všemi minimálně rovnocennou partii," uvedl kouč Sparty, jejíž rozpočet činí 115 miliónů korun.

„Snem mým i hráčů je ale extraligu vyhrát. Cítím obrovské odhodlání v týmu udělat v extralize lepší sezónu než tu poslední," vrací se Kalous ke čtvrtfinálovému fiasku s Kometou. „Beru ho jako memento a nechceme, aby se opakovalo," uzavírá Kalous.

Reklama

Související témata: