Hlavní obsah

Sezóna, jakou extraliga už dlouho nezažila! Co všechno se změní?

Praha

Mohlo by jít o jednu z nejdramatičtějších a nejvyrovnanějších sezón, které hokejová extraliga v posledních letech nabídla. Vždyť okruh týmů, které můžou mít, alespoň podle papírových předpokladů, reálné ambice na zisk mistrovského Masarykova poháru je v jubilejním 25. ročníku samostatné české soutěže až nezvykle široký. Oživením nové sezóny je návrat jihlavské Dukly po dvanácti letech, herní i disciplinární řád pak doznal několika změn.

Foto: Jaroslav Legner, Profimedia.cz

Takhle slavili hokejisté Brna mistrovský titul v minulé sezóně. Kdo zvedne pohár v té nastávající?

Článek

Nikdo slovo „titul" na plnou pusu před sezónou nevyřkne, to je jasné. Nikdo nechce působit velkohubě, navíc s vědomím konkurence, která okolo číhá. Jenže mužstev pomýšlejících na Masarykovu trofej je nyní víc než dost.

Jedním z nich je pochopitelně Brno. Úřadujícího šampióna sice opustil Marek Kvapil a nejisté je i setrvání Martina Nečase, který zabojuje o účast v NHL za Carolinu, jinak ale osa týmu zůstala. Hlavně Martin Erat, na kterého bude Kometa hodně sázet. V Lize mistrů v létě vyhrála všechny čtyři zápasy, v dalších šesti přátelácích padla jen jednou, a to navíc až po nájezdech se Slovanem Bratislava.

TOP 10 příchodů do extraligy:
JménoPostOdkudKam
Sami AittokalliobrankářOulu/Fin.Sparta
Martin BakošútočníkKunlun/KHLLiberec
Dominik GraňákobránceRögle/Švéd.Hradec Králové
Milan GulašútočníkFärjestad/Švéd.Plzeň
Petr KoukalútočníkJekatěrinburg/KHLHradec Králové
Tomáš MertlútočníkUfa/KHLPlzeň
David MusilobránceTucson/AHLTřinec
Jakub SedláčekbrankářRiga/KHLHradec Králové
Petr StrakaútočníkAlbany/AHLPlzeň
Ladislav ŠmídobránceCalgary/NHLLiberec

Mistrovskou kocovinu si prý pod Špilberkem ohlídají. „Nebavíme se o ní, připomínají nám ji pouze média. Máme v kádru hodně zkušených hráčů, proto věřím, že něco podobného nepřipustí," je si jistý asistent trenéra Kamil Pokorný.

Silný by měl být i vicemistr z Liberce, byť v létě přišel o řadu tahounů, jako brankáře Lašáka, obránce Šimka s Vitáskem či kapitána Radivojeviče. Náhradou za ně by měli být NHL ostřílený bek Šmíd a navrátilec do útoku Bakoš, který v předminulé sezóně vystřelil Bílým Tygrům historický titul.

TOP 10 odchodů z extraligy:
JménoPostOdkudKam
Jan BuchteleútočníkSpartaSlovan Bratislava/KHL
Robin HanzlútočníkLitvínovNižněkamsk/KHL
Petr HolíkútočníkZlínČerepovec/KHL
Tomáš HykaútočníkMladá BoleslavLas Vegas/NHL
Marek KvapilútočníkBrnoChabarovsk/KHL
Branko RadivojevičútočníkLiberecTrenčín/SR
Jan RuttaobránceChomutovChicago/NHL
Michal ŘepíkútočníkSpartaSlovan Bratislava/KHL
Radim ŠimekobránceLiberecSan Jose/NHL
Petr VampolaútočníkMladá Boleslavbez angažmá

Pozor však rovněž na Třinec vedený novým koučem Václavem Varaďou, Oceláři touží dát zapomenout na letošní nečekaný konec už ve čtvrtfinále. Velkými ambicemi tradičně disponuje Sparta, která kompletně změnila brankářské obsazení. Bude ale otázkou, jak nahradí góly Řepíka s Buchtelem, kteří neodolali nabídce Slovanu z KHL.

Velká očekávání jsou kladena na Hradec Králové. Mountfield letos dosáhl nejlepšího výsledku v klubové historii, když urval bronz, teď ale pokukuje ještě výš. „Kdybych vyhlásil jako cíl obhajobu bronzu, byl by to alibismus. Naše cíle jsou vzhledem ke složení týmu vyšší," přiznal předseda představenstva Mounfieldu HK Miroslav Schön. Podpisy brankáře Sedláčka, obránce Graňáka nebo útočníků Koukala s Cingelem k tomu Východočechy opravňují.

TOP 10 přestupů v rámci extraligy:
JménoPostOdkudKam
Lukáš CingelútočníkSpartaHradec Králové
Ondřej KacetlbrankářHradec KrálovéPardubice
Jakub LevútočníkPlzeňVítkovice
Lukáš NahodilútočníkPardubiceBrno
David NosekobránceTřinecZlín
Tomáš PavelkaobránceLitvínovSparta
Robert ŘíčkaútočníkZlínSparta
Miroslav SvobodabrankářTřinecPlzeň
Ján SýkoraútočníkTřinecPardubice
Jakub ValskýútočníkLiberecMladá Boleslav

„Přijde mi, že právě Hradec během léta posílil nejlépe. Stále velice dobrá bude Kometa, ve svém kádru pořád má velkou kvalitu, což platí i o Liberci. A Sparta má tradičně ty nejvyšší ambice. Vnímám to tak, že okruh favoritů zesílil," souhlasí ředitel extraligy Josef Řezníček.

Bacha si všichni soupeři musejí dávat na Plzeň, zejména na její ofenzivu. V létě Indiány posílili útočníci Milan Gulaš, Tomáš Mertl a Petr Straka. Navíc se nečekaně vrátil i nejlepší kanonýr posledních dvou extraligových ročníků Dominik Kubalík, jemuž nevyšlo angažmá v Ufě. „Jedna věc jsou jména na tabuli a druhá na ledě. To se všechno ukáže. Kluků, kteří dokážou dávat góly nebo něco zažili venku, máme docela dost," ví majitel, generální manažer a hlavní trenér Martin Straka.

Přehled kurzů na celkového vítěze extraligy:
TýmyTipsportSynot-TipVictoriaTipSazkaFortuna
Kometa Brno3,843,743,9
Sparta Praha64,7555,7
Liberec5,55,5555,7
Hradec Králové5,56676,2
Třinec77776,8
Plzeň1115121512
Mladá Boleslav1718151520
Vítkovice1725202018
Chomutov2522202025
Litvínov3030252530
Zlín5560505060
Pardubice5590705060
Olomouc90908010060
Jihlava150130120150150

Oživením extraligy bude dvanáctinásobný mistr Jihlava, která se do nejvyšší soutěže vrací po dlouhých dvanácti letech. A přestože má Dukla oproti ostatním celkům výrazně nižší rozpočet na sezónu (jen devatenáct miliónů), ráda by extraligovou příslušnost zachovala. „Cílem nás všech je nejen extraligu zachránit, ale celý tým v soutěži etablovat tak, aby Dukla byla pravidelným účastníkem," řekl na tiskové konferenci jednatel klubu Bedřich Ščerban.

K několika změnám dochází v herním a disciplinárním řádu. V základní části se sjednotila pravidla s těmi Mezinárodní hokejové federace IIHF, takže při nerozhodném stavu po pětiminutovém prodloužení tři na tři pojede nájezdy z každého mužstva pětice hráčů, nikoliv tři jako doposud. V play off zůstává dvacetiminutové nastavení a případně série pěti nájezdů, od pátých zápasů se pak dál bude hrát do rozhodnutí.

Domácí týmy nově v tmavých dresech

Po dvou letech se vrací pravidlo, že v tmavých dresech bude nastupovat domácí tým. Na soupisku pro zápas můžou být zapsáni dva brankáři a 19 hráčů do pole (ještě v minulé sezóně jich mohlo být 20).

Disciplinární řád pak nově umožňuje trestat i hostující klub, pakliže se prokáže vina hostujících fanoušků. „Do současné doby se mohl trestat jen domácí klub, že neudělal jako pořadatel opatření, ačkoliv se množila provinění hostující fanoušků. Úprava povoluje trestat jak hostující i domácí, tak kombinaci obou dvou, když dojde i k pochybení pořadatelské služby," vysvětlil Řezníček.

Doplněn byl trest „Odehrání utkání bez přítomnosti fanoušků", který bude možné uložit až na půl roku (případně s podmíněným odkladem) nebo podle počtu utkání. Zákaz přítomnosti diváků se může vztahovat na celý stadión nebo jen určité sektory. „Ze zkušeností z minulých dvou sezón registrujeme narůst agresivity přílivem diváků z fotbalu, kteří mohou být nazýváni extrémistickými, ultras nebo radikálními. Proti těm chceme bojovat," vyhlásil Řezníček.

Stopka vulgarismům v hledišti

V platnosti zůstává pravidlo „Uzavření stadiónu pro extraligu", které platí až na dvanáct měsíců či podle počtu utkání s tím, že disciplinární komise určí minimální vzdálenost, v níž může potrestaný klub domácí duely odehrát.

Extraliga chce podle jejího šéfa zároveň vyhlásit stopku vulgarismům v hledišti. „Před disciplinárku se může dostat i nesportovní a urážlivé skandování fanoušků. „Klubům jsme doporučovali bezpečností kamery na sektor hostů i domácích. Musíme si přiznat, že se nám nešvary na stadiónech ukazují," netěší Řezníčka.

Formát extraligy zůstává neměnný, držitel Prezidentského poháru pro vítěze základní části bude znám nejpozději 4. března, mistra a majitele Masarykova poháru poznáme nejpozději 26. dubna. Dva nejhorší celky čeká baráž o udržení se dvěma finalisty druhé nejvyšší soutěže.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice