Hlavní obsah

Jihlava - Sparta 4:2Jihlava otočila duel se Spartou! Oplatila jí prohru a ukončila sérii bez bodů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Klimek 0 : 1
34. Hlinka 1 : 1
38. Smejkal 1 : 2
38. De la Rose 2 : 2
40. Skořepa 3 : 2
45. Jiránek 4 : 2
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Černá série skončila! Hokejisté jihlavské Dukly zvítězili v předehrávce 15. kola Tipsport extraligy nad Spartou 4:2, ukončili třízápasovou sérii bez bodů a v tabulce se odpoutali z předposlední příčky. Dukla udeřila čtyřikrát mezi 34. a 45. minutou a oplatila pražskému týmu porážku 3:4 z prvního měření sil. Sparta padla po třech výhrách bez ztráty bodu za sebou a v tabulce zůstává pátá.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Robert Říčka ze Sparty při útoku na jihlavského brankáře Jakuba Škarka.

Článek
Fotogalerie

Dukla do zápasu vstoupila tlakem, který ale v páté minutě uťal vedoucí brankou hostující Klimek, který využil nepřesnosti v jihlavské rozehrávce, nabruslil si před Škarka a překonal ho střelou mezi betony. Útočník Pražanů tak přerušil sérii prvních třetin bez gólů. V zápasech Jihlavy padl gól v úvodní části hry poprvé po šesti zápasech.

Vedoucí gól Pražany uklidnil. Dukle se nedařilo vymanit z tlaku favorita ani v početní výhodě. Pět minut před přestávkou mohl zvýšit vedení Sparty Pech, ale před prázdnou brankou nedokázal zkrotit poskakující puk.

Jihlava mohla vyrovnat v 26. minutě, ale Anděl střelou z mezikruží orazítkoval jen tyč za zády gólmana Honzíka. Změnu stavu nepřinesla ani přes půl minuty trvající přesilovka pět na tři, která z pohledu Dukly skončila málem ještě inkasovaným gólem. Domácí obrana zapomněla na z trestné lavice vracejícího se Říčku, který ale samostatný únik od modré čáry neproměnil. Jeho záměr s kličkou do bekhendu Škarek přečetl.

Dukla dokázala vyrovnat z nahodilé příležitosti na konci 34. minuty: Hlinka zavezl puk do pásma, z prostoru mezi kruhy vystřelil a vymetl levý horní růžek sparťanské branky. Nerozhodné skóre vydrželo jen tři a půl minuty. Hrubku v rozehrávce obránce Šidlíka potrestal v 38. minutě Smejkal, který po přihrávce Reichenberga udělal kličku Škarkovi a vrátil Spartě těsné vedení.

Nepomohlo ani střídání brankářů

Jenže Jihlava nesložila zbraně. Už 29 vteřin po inkasované brance dokázala znovu srovnat, aby 40 vteřin před koncem druhé třetiny Skořepa po Suchánkově přihrávce dokonal obrat a poslal Duklu poprvé do vedení.

Sparta do třetí třetiny poslala místo Honzíka do branky Aittokallia, který ale inkasoval po necelých pěti minutách třetí třetiny, protože po souhře s Kubalíkem do prázdné brány zakončoval Jiránek.

Pražané poté nevyužili ani jednu ze dvou přesilovek a bylo jasné, že skončí jejich série ve vzájemných soubojích - v Jihlavě ztratila body poprvé po více než 19 letech. V předchozích osmi zápasech s Duklou nepřenechala soupeři ani bod.

Předehrávka 15. kola hokejové Tipsport extraligy:
HC Dukla Jihlava - HC Sparta Praha 4:2 (0:1, 3:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 34. M. Hlinka (Anděl), 38. De la Rose (Jiránek), 40. Skořepa (Suchánek), 45. Jiránek (T. Kubalík) - 5. Klimek, 38. Smejkal (Reichenberg). Rozhodčí: Šír, Mrkva - Lederer, V. Hanzlík. Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 5034.
Jihlava: Škarek - De la Rose, Suchánek, Bryhnisveen, J. Zdráhal, Šidlík, Ulrych, Váňa - T. Kubalík, Skořepa, Jiránek - Čachotský, F. Seman, Rys - Žalčík, M. Hlinka, Anděl - Macík, R. Hubáček, Diviš. Trenéři: Vlk a F. Zeman.
Sparta Praha: Honzík (41. Aittokallio) - Tomáš Dvořák, T. Pavelka, Kalina, J. Mikuš, Zámorský, Piskáček - Forman, Pech, Saponari - Smejkal, J. Hlinka, Klimek - Uher, P. Vrána, Říčka - A. Kudrna, Reichenberg, Kumstát. Trenéři: Kalous a J. Nedvěd.

Reklama

Související témata: