Hlavní obsah

Hnilička: Mám ještě v Liberci nedodělanou práci

Reprezentační brankář Milan Hnilička odolal vábení bohatého ruského Omsku a rozhodl se zůstat v Liberci, se kterým má po zkaženém play-off v minulé sezóně opět ty nejvyšší ambice. Na startu nové sezóny ovšem řeší stejně jako další čestí brankáři patálie s novou výstrojí, která je podle nových předpisů značně zmenšená.

Foto: HC Bílí Tygři

Milan Hnilička

Článek

Máte ještě v hlavě minulou sezónu, kdy se Liberec po skvělé základní části loučil s play-off už ve čtvrtfinále?

Mrzí nás to ještě dneska, máme pocit, že jsme tam nechali kus práce, kterou teď chceme dokončit. Především sami kvůli sobě, ne kvůli někomu jinému.

Kde by se tedy v nové sezóně měl podle vás Liberec pohybovat?

Určitě máme dost kvalitní tým na to, aby se pohyboval v elitní společnosti, tam už se těžko odhaduje, kdo bude výš a kdo níž. Myslím, že by tam měly být i Sparta, Slavia, Pardubice a Vítkovice. Ale určitě někdo překvapí, třeba Budějovice budou mít také kvalitní mužstvo.

Jak jste relaxoval po minulé sezóně?

Měl jsem toho dost, takže jsme se asi měsíc váleli s rodinou na Floridě. Odpočinul jsem si parádně, měl jsem předtím zdravotní potíže, bolela mě záda, naštěstí už je to pryč.

Čemu jste se na Floridě věnovali?

Hlavně jsem nemusel nic dělat. Jen jsem hrál golf a byl s dětmi. Přes rok jsem s nimi moc nebyl kvůli olympiádě, mistrovství světa a dalším akcím, tak jsem se jim to snažil vynahradit.

Hodně vnímají, že během sezóny s nimi nemůžete trávit tolik času?

Čím dál víc. Starší Barče už je pět a půl, Adélce přes dva, začínají to vnímat. Na druhou stranu všichni chodíme do práce, tak to děti musí pochopit.

Na golf jste měl parťáka?

Byl tam kamarád Martin Hájek z Kladna, který je i velký fanda do hokeje a jezdí také na zápasy.

Máte možnost se dostat na golf i přes sezónu?

Je tu dost příležitostí, teď v Liberci vyrostlo krásné centrum Ypsilon. Jsem velký fanda golfu, když můžu, jdu si zahrát. Teď začala hrát i dcerka, chodíme spolu trénovat a pro mě je to obrovský relax. Člověku se dostává pocit takové otcovské ješitnosti, když to malá dobře trefí.

Přes léto se o vás údajně ucházel ruský Omsk, jak vážný jeho zájem byl?

Nebudu mluvit o tom, jak vážné to bylo, když jsem zůstal v Liberci. Zájem mě samozřejmě potěšil, ale nebylo to aktuální. Mám tady rozdělanou práci, a hlavně mám ještě na rok smlouvu.

Po sezóně vám smlouva končí, lákalo by vás vydat se do Ruska?

Těžko teď říct, když v našem oboru člověk neví, co bude za měsíc, natož za rok. Já jsem v Liberci spokojený a momentální situaci bych neměnil.

Extraligu ale čekají změny, mezi nimi i zúžení brankářské výstroje. Vy jste ji vyzkoušel už při tréninku reprezentace, jak na vás působí?

Mám menší lapačku a hlavně o 2,5 centimetru užší betony. V brance je teď mnohem víc místa, takže to střílející hráči budou mít snazší. Ty změny zřejmě přinesou pro diváky atraktivnější hru, jediné moje výtky směřují k tomu, že půjde trochu o zdraví, protože kolena jsou při rozkleku ze strany mnohem méně kryta. Když bude střela přede mnou tečovaná a puk poletí ze strany, tak to moc bezpečné není. Lidé, kteří změny dělali, asi nikdy nestáli v brance...

Reklama