Hlavní obsah

Krize Sparty se prohlubuje, Kometa ovládla šlágr na ledě Třince

škv, novSport.cz
Aktualizováno

Hokejová Sparta si zahrává s postupem do předkola play off! Pražané na startu závěrečné čtvrtiny základní části extraligy prohráli doma s Pardubicemi 2:4, potřetí za sebou tak vyšli bodově naprázdno, a na jedenáctou Mladou Boleslav mají už jen tříbodový náskok. Ve šlágru 40. kola zvítězila brněnská Kometa v Třinci 5:2, Zlín zdolal 2:1 Vítkovice, Hradec Králové přehrál 3:1 Liberec. Litvínov podlehl vedoucí Plzni 4:5, Olomouc přehrála 5:3 Chomutov a Mladá Boleslav porazila 3:2 po nájezdech poslední Jihlavu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Hokejisté Pardubic slaví výhru na Spartě.

Článek
Fotogalerie

Už osmou výhru v řadě slaví Kometa, která triumfem 5:2 na ledě Třince ukončila čtyřzápasovou vítěznou sérii Ocelářů. Utkání se lámalo na začátku druhé třetiny, kdy úřadující mistři skórovali třikrát během pouhých 98 vteřin. Nejprve svým druhým gólem v zápase zvýšil na 2:0 Erat, po něm pak dokonce při vlastním oslabení překonali brankáře Hamerlíka Čermák a Nečas. Domácí sice ještě v prostřední třetině dvěma zásahy snížili, víc už jim toho ale Zábranského parta nepovolila.

Už šestou porážku v řadě musí skousnout předposlední Litvínov, který doma padl 4:5 s Plzní. Chemici přitom začali skvostně a díky nejrychlejšímu gólu sezóny v podání Františka Lukeše už po deseti vteřinách hry vedli. Lídr tabulky ještě v první třetině skóre otočil, Severočeši sice v závěrečném dějství smazali dvougólové manko, v 52. minutě ale rozhodl o výhře Západočechů obránce Jones. Nový šéf střídačky Vervy Jiří Šlégr tak dál čeká na první bodový zisk, Plzeň venku vyhrála po šesti zápasech; poprvé od 24. listopadu.

Olomouc si vítězstvím 5:3 nad Chomutovem udržela šestou pozici, která jako poslední zaručuje přímý postup do čtvrtfinále play off. Piráti sice pět minut před koncem dokázali srovnat na 3:3, pak ale přidal další dva góly Mory Jan Knotek, čímž zkompletoval svůj hattrick. Svěřenci Vladimíra Růžičky nebodovala teprve podruhé z posledních osmi duelů.

Teprve druhou výhru od Štědrého dne slaví Mladá Boleslav, doma přetlačila poslední Jihlavu 3:2 po samostatných nájezdech. Nad Duklou tak Bruslařský klub před vlastními fanoušky vyhrál už podeváté v řadě, většina z těchto utkání se ale odehrála v první lize. V nájezdech, v nichž od třetí série nahradil v hostující brance Voldena Škarek, se ze Středočechy prosadili Orsava s Žejdlem, zatímco za Jihlavu jen Žálčík.

Popáté za sebou zdolal Hradec Králové ve svém hájemství Liberec, tentokrát 3:1. Mountifeld o svém triumfu rozhodl v závěrečné třetině, kdy za stavu 1:1 skóroval Smoleňák a posléze Berger. Bílí Tygři prohráli potřetí v řadě a na desátou Spartu dál ztrácejí čtyři body.

Zlín si po Plzni vyšlápl i na Vítkovice

Právě Sparta je v pořádné krizi, z posledních tří zápasů proti týmům bojujícím o předkolo play off totiž nevytěžila ani bod. V neděli Pražané v domácím prostředí podlehli Pardubicím 2:4, které naopak chytají druhý dech - z posledních pěti duelů jich vyhrály čtyři. Dynamo vstřelilo v první třetině tři branky, tu první obránce Čáslava, pro kterého šlo o premiérový zásah v sezóně. Pardubice už jsou sedmé, na šestku mají ztrátu pěti bodů, na jedenáctou Boleslav mají k dobru bodů osm.

Zlín si v pátek zvedl sebevědomí triumfem nad vedoucí Plzní a o dva dny později porazil i před tímto kolem druhé Vítkovice. Ostravané sice po dvou třetinách vedli, hned na startu třetího dějství však svým prvním gólem v extralize obránce Jakub Ferenc a v 57. minutě dokonal obrat Šťastný. Deset vteřin před třetí sirénou mohl srovnat Olesz, gólmana Kašíka ale zachránila horní tyčka.

Hokejová Tipsport extraliga, 40. kolo:
Třinec - Brno 2:5
Branky: 25. Polanský, 32. Roman Vlach - 16. a 21. M. Erat, 22. L. Čermák, 23. Nečas, 58. J. Krejčík.
Litvínov - Plzeň 4:5
Branky: 1. a 44. F. Lukeš, 28. Gerhát, 38. Baránek - 4. Kratěna, 17. Stach, 28. Kantner, 32. Moravčík, 52. Jones.
Mladá Boleslav - Jihlava 3:2 po sam. náj.
Branky: 31. Orsava, 39. Valský, rozh. nájezd Žejdl - 27. Čachotský, 53. M. Hlinka.
Hradec Králové - Liberec 3:1
Branky: 18. Cibulskis, 47. Smoleňák, 56. Berger - 36. Kvapil.
Olomouc - Chomutov 5:3
Branky: 14., 56. a 59. J. Knotek, 22. Burian, 32. Irgl - 25. Vondrka, 48. Poletín, 55. Koblasa.
Sparta - Pardubice 2:4
Branky: 5. A. Kudrna, 41. Klimek - 4. Čáslava, 10. Rolinek, 16. Poulíček, 51. Tomášek.
Zlín - Vítkovice 2:1
Branky: 41. Ferenc, 57. D. Šťastný - 37. Tybor.

Reklama