Hlavní obsah

Sudí v extralize nesleví z přísného trendu

Martin Kézr, František KšajtPrávo

Rekordní počet 34 vyloučených přineslo utkání Karlových Varů se Vsetínem a hráčům na ledě ani divákům v hledišti se zrovna nelíbil nekompromisní pohled rozhodčího Rejthara přinášející nulovou toleranci k faulům hokejkou, držení a dalším porušením pravidel. "My chceme hokej," znělo rozladěně z tribun.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Ilustrační foto.

Článek

"Na nový trend při rozhodování si musíme zvyknout všichni. Rozhodčím by ale neměl scházet cit pro hru," prohlásil vsetínský trenér Břetislav Kopřiva. "Sudí dostali jasný pokyn, že mají s maximální důsledností trestat všechny fauly i jejich zárodky," vysvětlil šéf komise rozhodčích Pavel Halas.

"Při takovém stylu pískání se ale těžko rozpoznává, co je obyčejný hokejový kontakt a co už důvod k vyloučení. Mužstva tápou, jak mohou vlastně hrát. Rozdrobený zápas je, ale ani diváky pak nebaví," zlobil se asistent karlovarského kouče Václav Baďouček. "Trend je zcela jasný. Hráči si musejí zvyknout, že pokud se dopustí jakéhokoli nedovoleného zákroku, budou vyloučeni," oponoval Halas.

Musíme se přizpůsobit

K důslednému trestání všech faulů se přistoupilo i proto, aby v přesilových situacích padalo víc gólů, což se hráčům líbí, ale vylepšit vlastní disciplínu nechtějí. "Přísný výklad pravidel má přinést zkvalitnění hry a dát větší prostor technickým hráčům. Jenže jak toho mají využít, když musí tak často do oslabení, mnohokrát tři proti pěti," tvrdil Baďouček.

"Každý by měl začít u sebe. Nářkům trenérů moc nerozumím, vždyť se snažíme hokej očistit. A navíc dobře věděli, co je čeká." navrhoval Halas, jenž věří, že rozhodčí přísný trend udrží. "Kdysi byl za dobrého rozhodčího považován ten, kdo do utkání moc nezasahoval, a vyloučil tak dva tři hráče. Teď je jiný trend a musíme se přizpůsobit. Nechceme už slyšet stížnosti, že u nás se píská liberálněji než v cizině. Pokud respektujeme přísné pojetí pravidel, které nastolila Mezinárodní hokejová federace, tak se prostě musíme přizpůsobit," doplnil šéf českých rozhodčích.

Reklama