Hlavní obsah

Nejvíc mi u vás chutná guláš, libuje si švédská opora nováčka. Proč si nahrává zápasy NHL?

Je jediným švédským hokejistou, který působí v nejvyšší tuzemské soutěži. Čtyřiadvacetiletý Erik de la Rose si užívá premiérovou sezónu v Jihlavě, kde je s bilancí 4+10 nejproduktivnějším obráncem, na ledě stráví v průměru přes osmnáct minut na zápas. Možná i proto nastoupí 17. února v Bratislavě za extraligový výběr na All Star Cupu.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Jihlavský obránce Erik de la Rose (druhý zprava) v zápase proti Spartě.

Článek

Co vás po příchodu do Dukly nejvíc překvapilo?

Že tu moc lidí nemluví anglicky. Myslím tím i v klubu, takže při tréninku je to celkem zajímavé. Ale v týmu je super parta a zatím to nějak funguje.

Kdo se vás v tomto směru ujal?

Našel jsem si pár kamarádů. V kabině sedím vedle Lukáše Žálčíka, který je takový můj překladatel. Už mě dokonce naučil pár českých slov, i když věty ještě dohromady nedám.

Jak se vám v Jihlavě žije?

Líbí se mi tady. Na ulici na mě občas někdo i křikne ahoj. Když mám volno, snažím se hlavně relaxovat. Jdu na procházku, na kávu nebo zajdu do restaurace. Nejvíc mi u vás chutná guláš. Jsem v Česku bohužel sám, přítelkyně zůstala ve Švédsku, protože ještě studuje. Ale už třikrát se za mnou přijela podívat.

Váš o dva roky mladší bratr Jacob má v této sezóně na kontě už 32 startů za Montreal, sledujete pozorně jeho výkony v NHL?

Zápasy Canadiens se většinou hrají pozdě v noci a já si nemůžu dovolit být vzhůru, protože dopoledne trénujeme. Spíš si je nahrávám a pouštím ze záznamu.

Jste s Jacobem často v kontaktu?

Víceméně každý den. Navíc přes léto se spolu připravujeme na sezónu. Jsem jeho fanouškem a momentálně tedy i fanda Canadiens.

Předchozí tři sezóny jste strávil v norském Storhamaru. Byl pro vás přechod do extraligy velkou změnou?

Adaptoval jsem se poměrně rychle, přestože tady hraju ještě ve větším tempu a proti kvalitnějším hokejistům, kteří působili v KHL i NHL. Dostat se do šance je tady složitější. Překvapilo mě, jak je extraliga těžká a vyrovnaná.

Jihlava ale zůstává v suterénu tabulky. Už se chystáte na boj o záchranu?

Nevím, jak silné jsou týmy, které se tlačí z první ligy nahoru. My ale určitě máme dobré mužstvo, i když jsme momentálně předposlední. Hodně zápasů jsme prohráli jenom o gól a dokázali porazit i v tabulce lépe postavené týmy. Pokud bychom přece jen skončili v baráži a navážeme v ní na nejlepší výkony v sezóně, neměli bychom sestoupit.

Reklama

Související témata: