Hlavní obsah

Liberec - Hradec Králové 1:2Šok pod Ještědem, Smoleňák v poslední minutě zlomil Tygry. Rozhodne sedmý zápas

MinutaMin. Tým Hráč Akce
22. Červený 0 : 1
44. Bulíř 1 : 1
60. Smoleňák 1 : 2
Záznam online reportáže

Liberec
Aktualizováno

Napínavé čtvrtfinále mezi hokejisty Liberce a hradeckého Mountfieldu rozhodne až pondělní sedmý souboj na východě Čech. Svěřenci kouče Václava Sýkory odvrátili v sobotním duelu konec sezóny a získali v sérii třetí bod poté, co půl minuty před koncem základní hrací doby rozvlnil síť za brankářem Romanem Willem důrazný útočník Radek Smoleňák. Hradečtí díky jeho trefě zvítězili pod Ještědem 2:1.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radek Smoleňák se raduje ze svého vítězného gólu do sítě Liberce v šestém zápase čtvrtfinálové série play off.

Článek
Fotogalerie

Z oboustranně opatrného průběhu úvodního dějství vybočily prakticky jen tři okamžiky. V první přesilovce zápasu po Dragounově faulu pozlobila Rybára v šesté minutě Pyrochtova tečovaná rána. Ve 13. minutě nabil Bakoš mezi kruhy Redenbachovi, kterého ale Rybár vychytal. A v posledních vteřinách před přestávkou se neujala ani Cibulskisova bomba.

Hradečtí trenéři vrátili do šesté bitvy mezi tři tyče Patrika Rybára, který v první třetině svůj tým několikrát podržel. Liberečtí šli ve všech dosavadních zápasech této série vždy do vedení jako první a trpělivě vyčkávali na příležitosti. Tu největší si vytvořili ve 13. minutě. Bakoš vyzval ke skórování volného Redenbacha, jenže Rybár jeho střelu z mezikruží bravurně vyrazil.

Gólem neskončila ani situace o čtyři minuty později, kdy Pyrochta v přečíslení dva na jednoho dostal puk na paty. V opatrné úvodní dvacetiminutovce mohli těsně před první sirénou udeřit hosté. S tečovanou ranou Cibulskise v poslední vteřině měl Will hodně starostí.

Důležitý okamžik přišel na začátku 22. minuty. Filippi usedl na trestnou lavici za nedovolené bránění a Mountfield přesilovku po čtyřiceti vteřinách využil. Červený švihem pod víko nedal Willovi šanci. Tygři se snažili o vyrovnání, na skoro dvě minuty uzamkli soupeře v jeho obranném pásmu a po dvou zakázaných uvolněních si Václav Sýkora vyžádal oddechový čas.

Hosté ve zbytku prostřední dvacetiminutovce dobře bránili a Tygři se marně probíjeli do velkých šancí. Jednu z mála měl Ordoš, který po dravém průniku vyprášil Rybárův beton. Naopak pojistit náskok mohl v přečíslení Bednář, jenž ale na Willa nevyzrál. Ve 34. minutě pak pomohlo libereckému brankáři štěstí, když Vydareného bomba od modré orazítkovala tyč.

Ve třetím dějství se Tygři hnali za vyrovnáním a dočkali se v početní výhodě. Filippi byl při průniku faulovaný Cingelem, nechal si z šatny přinést nové rukavice a v čase 43:33 napřáhl k ráně, kterou nechytatelně tečoval za Rybárova záda Bulíř.

Stejný hráč mohl dokonat obrat v další přesilovce po vyloučení Kukumberga, zblízka ale trefil jen Rybára. Severočeši chtěli rozhodnout o postupu, tlačili se před bránu, jenže v poslední minutě celého zápasu pro ně přišel šok. Šestačtyřicet sekund před vypršením šedesáté minuty inkasoval dvouminutový trest Ševc a pro domácí bylo zle. Koukal napřáhl, Smoleňák tečoval a Will našel kotouč až v síti! Časomíra ukazovala v tu chvíli čas 59:29. Opaření Tygři ještě zkusili odvolat brankáře, ale druhý gól už nevstřelili.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 6. zápas
Bílí Tygři Liberec - Mountfield Hradec Králové 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 44. Bulíř (Filippi, Pyrochta) - 22. Červený (Zámorský, Bednář), 60. Smoleňák (Bednář). Rozhodčí: Hodek, Hribik - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:2. Diváci: 7500 (vyprodáno).
Stav série: 3:3
Liberec: Will - Pyrochta, Ševc, Jánošík, Šmíd, Maier, Derner - Jašek, P. Jelínek, Ordoš - Bakoš, Redenbach, L. Krenželok - Bulíř, Filippi, M. Kvapil - J. Stránský, Lakatoš, J. Vlach. Trenéři: Pešán a Mlejnek
Hradec Králové: Rybár - Zámorský, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Cibulskis, Vydarený - Smoleňák, Koukal, Červený - Bednář, Džerinš, Cingel - Köhler, Dragoun, Berger - Vopelka, Kukumberg, Zigo. Trenéři: V. Sýkora, P. Hynek a T. Martinec

Reklama

Související témata: