Hlavní obsah

V Plzni střídají trenéry, Sýkoru nahradí Kučera

První trenérská změna v letošním ročníku hokejové extraligy nastala v Plzni. Na lavičce Lasselsbergeru skončili hlavní kouč Marek Sýkora s asistentem Radkem Kampfem, mužstvo budou trénovat Jiří Kučera s asistentem Františkem Černým. Dosavadní trenéři plzeňského dorostu se pokusí s mužstvem vylepšit tuto bilanci již v dnešním domácím utkání proti Vsetínu.

Článek

"Začátek nám nevyšel podle představ. Nepředstavovali jsme si, že budeme na konci tabulky. Cílem změny je zlepšení výsledků," řekl prezident klubu Tomáš Král. V 11 kolech získal tým 12 bodů za čtyři vítězství a je na dvanáctém místě.

Pro Sýkoru s Kampfem bylo posledním duelem ve funkci nevydařené sobotní západočeské derby v Karlových Varech, kde Plzeň prohrála 1:4. Vedení klubu sice údajně chtělo vyčkat, jak mužstvo zvládne celý víkendový program, ale nakonec sáhlo ke změně už před dnešním zápasem. "Výkon v Karlových Varech k tomu hodně napomohl. Byl hodně špatný. Chybělo mu nasazení, agresivita, prostě úplně všechno," dodal Král.

Cílem není měnit mužstvo

Plzeň před sezónou posilovala: přišli například obránci Jiří Malinský, Václav Benák, útočníci Richard Král, David Ludvík, Peter Fabuš a Igor Rataj, který odešel v úterý do Slavie výměnou za Tomáše Divíška. "Udělali jsme jednu výměnu. Rataj byl cizinec s vysokou smlouvou, získali jsme za něj Divíška. Není ale naším cílem mužstvo měnit. Doufáme, že se zvedneme a nebudeme muset dělat další změny," uvedl Král.

Sýkora i Kampf budou pokračovat v klubu. Sedmapadesátiletý Sýkora, který přišel před sezónou 2005/06 z ruského Magnitogorsku, se bude věnovat své roli sportovního manažera, o šestnáct let mladší Kampf bude působit místo Kučery u dorostu. V minulém ročníku Sýkora s Kampfem a dalším asistentem Radimem Rulíkem tým nedovedli do play off, Plzeň skončila jedenáctá.

Kučera je odchovancem Plzně

Čtyřicetiletý Kučera, mistr světa z Vídně z roku 1996, je odchovancem plzeňského klubu. Na lavičce extraligového týmu se poprvé objevil v průběhu sezóny 2003/04, na konci listopadu tehdy převzal s Miroslavem Přerostem jako asistent tým po Rostislavu Čadovi, jenž do té doby s Přerostem spolupracoval. Tým dovedli přes Pardubice do semifinále extraligy. Tato dvojice skončila na začátku ledna 2005, kdy je nahradili Jiří Neubauer s Ivanem Vlčkem v době, kdy Západočeši byli v tabulce devátí.

O sedm let starší Černý, rovněž dlouholetá opora Plzně, působil na konci ročníku 2000/01 v extralize u plzeňského áčka jako asistent Marka Sýkory. Ve stejné funkci byl do 20. kola následujícího ročníku po boku Jaroslava Lišky, než je nahradili Richard Farda s novými asistenty Milanem Razýmem a Kampfem.

Reklama

Související témata: