Hlavní obsah

Růžička: Nechce se mi odcházet, když se nedaří

Slávistický trenér Vladimír Růžička se snaží všemi možnými způsoby vyvést pražského vicemistra z herní a výsledkové krize, která na mužstvo dolehla již na začátku sezóny. Když nepomohly tresty ani hráčské výměny, šokoval trenér posledních českých mistrů světa prohlášením, že v případě potřeby opustí po šesti letech slávistickou lavičku.

Článek

V neděli jste všechny překvapil prohlášením, že byste byl ochoten v případě dalších porážek hokejové Slavie opustit její trenérskou lavičku. Neunáhlil jste se?

Malinký posun sice v naší hře vidím, jenže výsledky stále nemáme. Udělám cokoliv, abych Slavii vyburcoval. Proto jsem naznačil, že přichází v úvahu i můj odchod z trenérské pozice.

Existuje u nás v současné době trenér, který by mohl zaujmout vaše místo ve Slavii?

Je pravda, že Slavia je v naší extralize hodně specifický klub. Nějakým způsobem jsme ji dokázali rozjet. Líbí se mi osobnosti, ale těch tu, co si budeme povídat, moc neběhá. Mám hlavně představu mladé krve. Trenéra, který by přinesl něco nového, byl by progresivní. Mně by se zamlouval třeba Miloš Hořava, jenže ten je momentálně u rozjetého Znojma.

Hráči ale vesměs nechtějí, abyste z místa kouče odcházel.

To je hezké, ale já přemýšlím, co by mohlo mužstvo nabudit. I když bychom vzali jiného trenéra, tak předpokládám, že třeba za dva roky se na post kouče Slavie zase můžu vrátit. Funkcí mám v klubu až moc a jednou za čas by nebylo špatné si odpočinout. Ale já nechci odpočívat zrovna teď, když se nám nedaří. Na siestu bude čas, až se tým vrátí, kam patří.

Jak reagovalo vaše nejbližší okolí? Bylo po vašim nedělním vystoupení hodně překvapené?

Měl jsem několik telefonátů, jestli jsem se náhodou nezbláznil. Slavia ale musí být v tabulce úplně někde jinde, to je bez debat. Já všechno cítím sportovně, chci prostě mužstvo něčím nastartovat. Ve čtvrtek po zápase s Plzní řeknu mančaftu, jak jsem se rozhodl.

Manželka by vám opuštění trenérského postu schválila?

Tvrdila mi, že bych ze střídačky každopádně odcházet neměl. Myslí si, že by to hráči nedokázali unést.

Uvažujete teď ještě o změnách v kádru?

Hlavně chci, aby kluci zůstali v co největším klidu. Nepomůže, když jim teď bude někdo nadávat. Umím se do jejich situace vžít, tu psychickou deku je třeba odhodit. V nejbližší době ale žádné další trejdy nebudou.

Co noví hráči, kteří přišli? Ani jim se obrat ve výsledcích Slavie odstartovat nepodařilo.

Řada s Leošem Čermákem a Igorem Ratajem vcelku funguje, jen s Igorem musíme probrat, aby nebyl tolik vylučovaný. Mám dobrý pocit z lotyšského beka Jasse.

V neděli jste dal šanci dvacetiletému finskému gólmanovi Vitali Taskinenovi. Jaká je tedy situace kolem slávistických brankářů?

Potřebujeme dostat Petra Fraňka do klidu, aby se koncentroval, odpočinul si. Proti Vítkovicím nastoupí opět Vitali.

Jak Franěk snáší velký tlak na svůj post? Kolovaly spekulace o příchodu Adama Svobody nebo návratu Romana Málka z Plzně.

Člověku moc nepřidá, když si otevře noviny a všude je jeho fotka na kolenou a článek o tom, jak Slavia prohrála. Kolem právě ty nejrůznější dohady. Petr ale není typ, který by to nějak moc prožíval. Myslím, že je v pohodě. Řekl jsem mu, že ho pořád beru jako naši jedničku.

Co si o tom myslí hráči:

Josef Beránek: Nechci, aby Růža jako kouč skončil. Spousta hráčů mu může vděčit za skvělé podmínky, jaké jim ve Slavii zajistil. Musí se ale změnit některé věci v kabině. Každý by si měl uvědomit, jakou má v týmu roli. Když jsme si s mančaftem dřív něco řekli, tak jsme to na ledě i splnili, to teď chybí. Růža je poslední, kdo by měl přemýšlet o odchodu.

Tomáš Vlasák: Chyby nás táhnou dolů, krize je velká, vtípků v kabině rapidně ubylo. Každý chce hrát nejlíp, jak umí, ale nejde to. Pořád z toho ale vede cesta ven. Když jsem hrál v Omsku, tak jsme byli po čtvrtině soutěže třetí od konce a nakonec jsme udělali titul.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec