Hlavní obsah

Pardubický rychlík Sýkora se za kanonýra nepovažuje

PARDUBICE

Sám sebe za střelce nepovažuje, přesto s jedenácti brankami vévodí aktuálnímu žebříčku kanonýrů. "Dost se tomu divím, vždyť jsou v extralize lepší hráči. Vyšlo mi několik zápasů, nic víc," míní 27letý pardubický hokejový útočník Petr Sýkora.

Článek

Přitom v extraligovém ročníku 2000/01 se s 31 góly stal králem střelců celé soutěže a předloni při mistrovské sezóně klubu nastřílel jen o tři branky méně. Hraje už desátou sezónu v nejvyšší soutěži, ještě nikdy ale nebyl na jejím začátku při takové střelecké chuti. "Jsou zápasy, kdy vám tam spadne skoro všechno, a někdy se naopak nedaří," krčí rameny.

Trenér Miloš Říha ho ale považuje za jednu z klíčových postav týmu. "Poznal jsem ho v Pardubicích už jako juniora. Výborně bruslil, byl dynamický, měl skvělou startovací rychlost a uměl tvrdě vystřelit. Věděl jsem, že by z něj mohl vyrůst hokejista světové extratřídy," ohlíží se kouč o deset let zpět.

Sýkora byl v roce 1997 draftován Detroitem, v NHL však za Nashville a Washington odehrál pouze dvanáct zápasů. "Určitě nedostal tolik příležitostí, jak by asi potřeboval. Někdy má ale problémy s psychikou, sám sobě dokáže zápas poněkud otrávit. Zbytečně podléhá emocím, tím ztrácí své hokejové kouzlo," líčí Říha.

Podle jeho názoru může být právě to určitým vysvětlením toho, proč Sýkora dosud nenaplnil jeho původní očekávání. "Petr se musí naučit být trpělivější. Bude stačit, když v průběhu zápasu jednou dvakrát ujede nebo když se prosadí při přesilovce." Stratég Říha ví, že soupeři budou Sýkorovi nyní věnovat zvýšenou pozornost. "Je to o hledání nového způsobu hry, čímž se opět dostávám ke zmiňované trpělivosti. Petr si musí počkat na finální přihrávku a střelu. Když to zvládne, posune se ještě výš," říká o svém nejlepším střelci trenér Pardubic.

Naposledy proti vedoucímu Znojmu si Sýkora připsal jen jednu asistenci. "Dávali jsme si na něj velký pozor, naštěstí nám ani jednou neujel," přiznává útočník soupeře Roman Erat.

Reklama

Související témata: