Hlavní obsah

Záchrana a synův gól za reprezentaci potěšily litvínovského kouče Stránského

Litvínov

Obrovská úleva se zračila v nedělním večeru ve tvářích všech hráčů, ale i trenérů Litvínova po úspěšně zvládnuté baráži o udržení v hokejové extralize. Dvojnásobný důvod k alespoň částečné spokojenosti měl i Darek Stránský, asistent hlavního kouče Jiřího Šlégra. Jednak ze střídačky sledoval hladké vítězství Litvínova nad Kladnem 5:2 a zároveň se dozvěděl, že prakticky ve stejnou dobu vstřelil jeho starší syn Matěj Stránský gól v dresu české reprezentace do sítě Ruska na turnaji v Pardubicích. „Každý úspěch potěší,“ komentoval Darek Stránský v rozhovoru pro Sport.cz povedenou neděli.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hráči Litvínova se radují z vítězství, díky kterému se udrželi v extralize.

Článek

Co pro vás znamenala „barážová" sezóna v Litvínově?

Byli jsme dlouho ve stresu a v období, kdy se nedařilo. Všichni hokej prožíváme a zažili jsme brutální nervy. Teď to z nás spadlo.

Pojďme k vašemu synovi. Viděl jste ho v reprezentačním mužstvu?

Ano, ale málo. Byl jsem na zápase v Příbrami se Švýcarskem. Chtěl jsem jet i na čtvrteční duel do Pardubic, ale to Matěj zrovna nehrál, takže to nevyšlo. A o víkendu to nepřipadalo v úvahu, protože jsme měli povinnosti v Litvínově.

Jste s Matějem v častém kontaktu?

Píšeme si, občas si zavoláme. Ale už je natolik zkušený, že nepotřebuje moje rady. Samozřejmě se bavíme i o hokeji. Nedávno se stal Matěj otcem a já jsem dědečkem, jenže vnučku jsem za necelý měsíc po jejím narození ještě neviděl. Nedostal jsem se domů. Už se na to celkem těším.

Váš mladší syn Šimon Stránský je také útočníkem a má za sebou premiérovou sezónu v extralize za Vítkovice. Dokonce je mezi adepty na titul nováčka roku.

Taky z toho mám radost.

Vraťme se k Litvínovu. Loni jste s hlavním trenérem Radimem Rulíkem přivedli tým do čtvrtfinále play off, letos to bylo horší. Našel byste hlavní důvody proměny?

Potvrdilo se, že to bude dřina, ale nakonec jsem zjistil, že je ještě větší, než jsme si byli schopni předtím připustit. Tlaky na trenéry a hráče jsou obrovské. Nakonec jsme si s tím poradili. Když jsme byli dole, museli jsme jít zápas od zápasu a neustále sbírat body. Klobouk dolů, že to vyšlo. Jiří Šlégr po odvolání Radima Rulíka přinesl svoji kůži na trh a vzal zodpovědnost na sebe. Někdo to udělat musel. V Litvínově jsem působil dva roky v kuse.

Uvažoval jste o svojí trenérské budoucnosti?

Jak už jsem říkal, dlouho jsem nebyl doma a potřebuji si zařídit a vyřídit spoustu věcí. Nevím, co bude v příští sezóně. Potřebovali jsme se v Litvínově zachránit a nebavili se o budoucnosti.

Jaké je vaše trenérské krédo?

Řeknu na rovinu, že jsem člověkem, který nemá moc rád změny. Když se někde aspoň trochu zabydlíte, je to jednodušší. Znáte prostředí. Nebránil bych se setrvání, ale opravdu nemám tušení, jak to bude dál.

Reklama

Související témata: