Hlavní obsah

Zaskakující Svoboda pomohl Pardubicím alespoň k bodu

Oporou pardubický hokejistů byl v pátečním 14. kole hokejové extraligy reprezentační brankář Adam Svoboda, který se překvapivě objevil mezi tyčemi na místo nemocného Jána Lašáka. Přestože Východočeši ve Vsetíně nevyhráli, Svoboda se významně zasloužil alespoň o zisk bodu za porážku v prodloužení.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Adam Svoboda v dresu národního týmu.

Článek

"O své nominaci jsem se dozvěděl před tréninkem, kdy bylo jasné, že Lašák nemůže z důvodu angíny nastoupit. Zároveň jsem to neměl nikde ventilovat, proto jsem se s touto pro mě dobrou zprávou podělil alespoň rodičům a bráchovi," uvedl Svoboda v rozhovoru s novináři. Od začátku sezóny si totiž společně s agentem marně hledá nové angažmá. Východočeši s ním totiž v budoucnosti nepočítají.

Jeho nasazení bylo pro trenéra Pardubic při současných problémech nejlepším řešením. "Nehledejte v tom žádnou vědu. Lašák má angínu, Koutský má po ní a Růžička musel s juniory. Adam je náš hráč, proto jsem se rozhodl pro něj," řekl kouč Miloš Říha, který však zatím netuší, zda využije jeho služeb i v neděli. "Je to profík, je vždy připraven. V úvodu menší nejistota znát byla, ale podržel jej celý tým. Uvidíme, jak na tom bude v neděli Lašák. Pokud bude zdráv a připraven, bude chytat Jánko, je naší jedničkou. Nedělní varianta se Svobodou je však reálná," podotkl trenér Pardubic.

Pokud bude potřeba, nastoupí

Naposledy si mistrovský zápas Svoboda zahrál v dubnu na Švédských hokejových hrách. Před duelem na Valašsku však nebyl nervózní. "Výkon nebyl špatný, ale pauza je na mě znát. První dvě třetiny jsem cítil, že mi schází herní jistota. Lítal jsem tam jako hadr na holi, jako by mi bylo dvacet. Paradoxně ve třetí třetině jsem se cítil výborně a dostal dva smolné góly," řekl osmadvacetiletý gólman, který svým faulem v úvodu třetí třetiny poslal svůj tým do tří. "Potáhnutí protihráče za stavu jedna nula byla ode mne velká hloupost a musel jsem klukům poděkovat, že jsme oslabení ubránili," přiznal.

Zda bude chytat v neděli nebo co dalšího jej v tomto ročníku čeká, netuší. "Jdu zápas od zápasu, neřeším to. Pokud bude potřeba, nastoupím. Jsem profík a hráč Pardubic," potvrdil Svoboda, který se prý rád, že může s Pardubicemi alespoň trénovat. "Přestože nedostávám šanci, s týmem dýchám. Již dnes jsem cítil, že náš výkon jde nahoru," dodal mistr světa z Vídně loňského roku a stříbrný z letošního šampionátu v Lotyšsku.

Reklama

Související témata: