Hlavní obsah

Svoboda byl v Pardubicích rád i za záskok

Martin KézrPrávo

V Pardubicích Adamu Svobodovi po letním návratu z ciziny naznačili, že s ním nepočítají, přesto v posledních dvou extraligových kolech hájil jejich branku místo nemocného Lašáka a vedl si velmi dobře.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Adam Svoboda v reprezentačním dresu.

Článek

Na vedlejší kolej odstavený gólman se rázně připomněl. "Nehledejte v tom žádnou vědu. Lašák má angínu a bere antibiotika, ani jeho náhradník Koutský není fit a Svoboda je stále náš hráč, proto jsem se rozhodl pro něj," řekl kouč Miloš Říha. "Je to pro mne fakt dost zvláštní situace, že mě až nemoc obou gólmanů pustila do branky," přiznal 28letý Svoboda, který byl v pozici reprezentační trojky na MS 2005 i 2006.

Od začátku sezóny nechytal ostrý zápas, v nejvyšší domácí soutěži se dokonce objevil po desetiměsíční pauze a nedělní výhru na vítkovickém ledě ozdobil čtyřiceti zásahy. "Byl to sice jen záskok, ale jsem za něj rád. Sám sobě jsem si dokázal, že na to stále mám," tvrdil v České televizi brankář, jemuž v Pardubicích nechtějí umožnit hostování a který na přestup zůstává pro většinu klubů finančně nedosažitelný.

Chyběla jistota

"Zprávu o tom, že odchytám utkání ve Vsetíně i Vítkovicích, jsem neměl nikde předem ventilovat, proto jsem se svěřil alespoň rodičům a bráchovi, měli jsme společně velkou, tajnou radost," uvedl pro ČTK Svoboda, jenž nebyl nervózní, ale věděl, že dlouhá pauza v brance musí být znát. "Cítil jsem, že mi schází herní jistota. Lítal jsem tam jako hadr na holi, jako by mi bylo dvacet."

Svobodův agent zatím brankáři marně shání jiné angažmá. "Bylo by pro mě určitě lepší chytat někde pravidelně, ale musím brát situaci, jaká je. Žiju s pardubickým týmem, i když nedostávám příležitost v zápasech. Pravidelně trénuji, a co se stane dál, to teď neřeším. Jdu zápas od zápasu, a pokud bude potřeba, rád zase nastoupím," řekl gólman.

"Až bude Lašák zdráv a připraven jít zase na led, bude chytat on, protože je naší jedničkou. Varianta dalšího využití Svobody ale není vyloučena, odvedl nám výbornou práci," poznamenal k tomu pardubický trenér.

Reklama

Související témata: