Hlavní obsah

Hlinka: Deprese nemám, přicházím do nejlepších let

Marek Burkert, Michal OsobaSport.czPrávo

Oslava třicátin čeká příští měsíc lídra kanadského bodování extraligy Jaroslava Hlinku. "Pocitově se cítím nejvyzráleji za celou dobu kariéry," říká tahoun pražské Sparty v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaroslav Hlinka (vpravo)

Článek

Je pro vás překvapením, že jste na začátku sezóny ovládl kanadské bodování? Já se cítím úplně normálně. Nemyslím na to, za námi je jen patnáct kol. To se může ještě stokrát změnit.

Po patnácti kolech máte sedmnáct asistencí, ačkoli druhé nahrávky byly zrušeny. Nepřekvapila vás tahle porce? Už jsem párkrát říkal, že zrušení druhých asistencí je nesmysl. Jestli to udělali, protože některé byly udělovány nepřesně, tak snad nebyl problém, aby se po zápase sedlo k videu a za čtvrt hodiny to někdo zkontroloval. Druhý asistent má někdy větší zásluhu na gólu než střelec.

Berete tohle období jako jedno z nejlepších ve vaší kariéře? Za poslední roky jsem měl výkony hodně vyrovnané. I v cizině jsem měl slušné sezóny. Pocitově se ale cítím nejvyzráleji za celou dobu kariéry. Před zápasem už se určitě neklepu, jsem v pohodě i fyzicky. Přicházím prostě do nejlepších let.

Býváte ještě někdy před zápasy nervózní? Ani ne. Samozřejmě takové to správné napětí cítím, ale že bych se vyloženě bál jít na led? To určitě ne.

Dodržujete nějaký předzápasový rituál? Chodím si v den utkání na chvilku zchrupnout, to dělá spousta hráčů, aby to pak neprospali na ledě. Ale klasický rituál nemám.

Dáváte si před zápasem nějaké speciální jídlo? Je mi to víceméně jedno, ale většinou si dávám špagety třeba s kuřecím masem. Ale když si dám na cestách něco jiného, tak to také přežiju...

Za tři týdny vám bude třicet let, už jste se na to mentálně připravil? Bohužel, čas se nedá zastavit... Je to zvláštní jubileum, ale deprese z toho zatím nemám.

Pro spoluhráče ale nějakou oslavičku uděláte, ne? No, nějakou svačinku asi připravím, nebo si sedneme na pár piv, uvidíme.

To si na vás mladší hráči smlsnou. Vtipům na svoji adresu se kvůli třem křížkům na krku asi nevyhnete. To asi bude pravda. Já už ale kvůli tomu neomládnu.

Spartu před startem extraligy opustili nejproduktivnější hráč minulé sezóny Jan Marek i kapitán Martin Chabada. Cítíte, že na vás teď tým více spoléhá? Máme tu pořád spoustu dobrých hokejistů, co umějí dávat góly, takže větší tlak necítím.

Zdá se, že v posledních zápasech se Sparta chytila. Na začátku jsme v tabulce trochu lítali nahoru, dolů. To ale postihlo skoro všechny týmy.

Je pro vás velkým překvapením, v jakých problémech se ocitla Slavia? Kluci ve Spartě na tom loni byli podobně, že se potáceli u konce tabulky. Ona se z toho Slavia vyhrabe.

Teď Spartu čekají čtyři zápasy venku, máte pro ně nějaký bodový plán?Takové cíle si ani nedáváme. Je zbytečné si říkat, kolik uděláme bodů. Vždycky chceme udělat maximum v tom příštím zápase.

V pátek vás čeká Litvínov, kde diváky baví různými legráckami Jiří Šlégr. Jak se vám líbil jeho poslední nápad, kdy roztrhal plakát s názvem kladenského klubu? Něco jsem o tom četl, ale Jirka sám říkal, že se za to klidně omluví. Podle mě to nemyslel nějak nesportovně jako snahu zneuctít soupeře. Dělá to pro lidi a jestli se jim to líbí, tak proč ne. Diváci si zaplatí lístek, těší se, co bude po zápase a ono to také není jednoduché vymýšlet po každém utkání něco jiného.

Po zápase se Vsetínem jste měli společnou týmovou večeři, jak často se jako celé mužstvo sejdete mimo led? Vždycky, když je delší pauza, že se třeba v úterý nehraje, tak na nějakou večeři zajdeme a posedíme.

Dříve chodili sparťanští hokejisté s fotbalisty na kávu do Parkhotelu, dodržujete se ještě tato tradice? Moc už tam nechodíme, ani se s fotbalisty tolik nevídáme. Program je našlapaný a málokdy jsme se s nimi časově shodli. Když jsme mohli my, oni měli trénink a obráceně.

Máte v té starší generaci fotbalistů nějaké velké kamarády? Úplně velké kamarády asi ne, ale znám se dobře s Jirkou Novotným, Horstem Sieglem, s nimi jsme se na kafi scházeli.

Chodíte někdy na Letnou? V létě rád zajdu, když je teplo a hezké počasí. Teď už je na mě dost zima, při mém štěstí bych tam chytil rýmu, ale v televizi se na fotbaly dívám.

Trenérem Sparty je váš tchán František Výborný. Dokáže vás v kabině taky seřvat, bez ohledu na to, že jste jeho zeť? Bere mě jako každého druhého. Já žádnou výjimku, že by mě nemohl dát kapky, určitě nemám. Před klukama mě nešetří.

Když se sejdete jako rodina, bavíte se také hlavně o hokeji? Hokej patří mezi dvě hlavní témata hovoru, tím druhým je rodina.

Co říkal švagr David Výborný, že se vám v extralize tak daří? Bavili jsme se naposled asi před čtrnácti dny. On měl začátek v Columbusu taky velice dobrý, takže na zadek si kvůli tomu asi nesedne.

Za Pardubice hraje i váš bratranec Miroslav, s ním se vídáte i mimo stadióny? Teď už moc ne, Miro má rodinu v Trenčíně a času je strašně málo.

Působil jste několik let v Evropě. V čem je česká extraliga pro vás výjimečná? V cizině asi hokej lidi víc žerou, i když na Spartě si na nedostatek diváků nestěžujeme. Fanoušky máme výborné, stejně jako třeba Pardubice. Jinak ale návštěvy moc slavné nejsou, i když má extraliga pořád hodně slušnou úroveň.

Jaký význam v nové sezóně přikládáte reprezentaci? Jako každý rok. Pro hráče z Evropy by asi vždycky mělo být mistrovství světa tím největším cílem.

Po stříbru na mistrovství světa v Rize jste říkal, že vám dojde až později, jakého úspěchu podceňovaný tým dosáhl. Jak na šampionát vzpomínáte s odstupem? Dneska už na to moc nevzpomínám, soustředím se na novou sezónu. Myslím, že výsledek docením, až třeba skončím. Budu vzpomínat, s jakým týmem jsme tam jeli, jaké výsledky jsme měli předtím a co se třeba psalo v novinách.

Máte stříbro z Lotyšska doma vystavené?To ne, všechny medaile mám v sejfu v bance.

JAROSLAV HLINKA
* útočník Sparty
* 10. listopadu oslaví 30 let
* mistr světa (2001) a 3x mistr ČR (2000, 2002, 2006)
* ve čtyřech letech začal s hokejem v ČLTK, do Sparty šel ve čtrnácti
* v Kazani okusil ruskou ligu, v Klotenu švýcarskou
* poprvé reprezentoval v roce 1999, nyní má 104 startů
* zeť trenéra Sparty Františka Výborného, švagr útočníka Columbusu Davida Výborného, bratranec pardubického útočníka Miroslava Hlinky
* s manželkou Klárou má dceru Natálku

Reklama

Související témata: