Hlavní obsah

Píšův box s Kubišem musí řešit disciplinárka

PRAHA

Pardubický obránce Aleš Píša je už zase klientem hokejové disciplinárky. Po zuřivé pěstní bitce se zlínským Pavlem Kubišem byl vyloučen do konce utkání s trestem ve hře, což pro něj znamená automaticky stop pro úterní 18. kolo.

Článek

Do čtvrtka ale ředitel extraligy Šulc musí posoudit, zda by hráč neměl vyfasovat ještě přísnější postih. "Na tom zápase jsem osobně byl a protože Píša na rozdíl od domácího útočníka zahodil rukavice a pokračoval v potyčce, správně dostal přísnější trest. Co bude dál, záleží na disciplinárním šetření, ale cítím, že nám tu vzniká problém, protože není jasné, zda Píša náhodou nehraje v podmínce za předchozí trest," přiznal Šulc.

Ředitel extraligy si zřejmě vyžádá právní konzultaci, zda se letos před startem sezóny při Píšově snížení trestu zákazu činnosti na 15 utkání za pět let staré napadení čárového rozhodčího postupovalo správně. "Nyní už zbytek trestu promíjíme, ale dřívější disciplinární řád to umožňoval jen podmínečně s tříměsíční lhůtou. Proto bude zřejmě nutné udělat právní rozbor, zda na Píšův případ pohlížet podle tehdejších předpisů nebo uplatnit aktuální hokejovou legislativu," uvažoval Šulc.

Může dlouho stát

Pokud bude u Píšy podmínka platit, začal by mu od pátku běžet natvrdo původně odpuštěný trest na zbývajících sedm zápasů. "Možná se ale ukáže, že náš verdikt byl pouze nepřesný a právním výkladem bude nyní upraven," řekl Šulc. Píša si ale při bitce ve Zlíně poranil palec na pravé ruce. "Má tam prasklinu. Doba léčení bude zhruba čtrnáct dní, pak by měl dostat nějakou zvláštní bandáž, s níž by mohl hrát," vysvětlil kouč Miloš Říha.

Píša, jenž se na český led vrátil po pěti letech v zahraničí, se v závěru druhé třetiny utkání 17. extraligového kola ve Zlíně převtělil do role mstitele, když nevydržel dotěrnost 21letého domácího křídla, které po odchodu Tomíka do švédského Malmö zaujalo místo v elitní řadě Hamé. "Nějaké pošťuchování mezi mnou a Kubišem proběhlo už předtím. Měl jsem dlouho trpělivost, ale když mi před brankou dal hokejku do obličeje, přišlo důrazné vyrovnání z mé strany," líčil v České televizi Píša, jenž rozdal několik tvrdých ran pěstí a snažil se protivníkovi servat dres. "Zatmělo se mi před očima. Docela mě z toho brní ruka," přiznal.

"Píša vypadal celý zápas podrážděně, párkrát jsme se chytli, až to vrcholilo bitkou. Přitom jsem nic tak hrozného nedělal a jen se snažil být důrazný před brankou," mínil Kubiš, jenž byl rád, že nemá po konfliktu žádný šrám v obličeji. "Naštěstí jsou to jen boule."

Šulc uznává, že Kubiš se při potyčce víceméně jen bránil a jeho chování nebude předmětem disciplinárního řízení.

Nastoupit dnes ale nesmí karlovarský útočník Michal Dvořák, jenž byl už podruhé v sezóně vyloučen do konce utkání. "Následuje automaticky stop na jeden zápas, víc se to řešit asi nemusí," řekl Šulc s tím, že Dvořákův zákrok nebyl podle záznamu úmyslný. "Svezla se mi hokejka po ataku Hudce a trefila jeho spoluhráče Macháčka do obličeje tak nešťastně, že musel na šití. Hned jsem se omlouval. Hraju tvrdě, ale ne zákeřně," bránil se karlovarský útočník.

Reklama

Související témata: