Hlavní obsah

Pocta hokejistům Jaroslavle? KHL porušila zvyk, v památný den se odehrálo šest duelů

Praha

Zapřísáhli se, že 7. září se nebudou hrát v KHL žádné zápasy. To vše na památku sedm let starého leteckého neštěstí hokejistů Jaroslavle, při kterém zahynul kompletní tým včetně tří českých hokejistů Josefa Vašíčka, Jana Marka a Karla Rachůnka. Předsevzetí zástupců Kontinentální ligy však nevydrželo dlouho. Ve včerejší památný den se odehrálo hned šest duelů.

Foto: Sport.cz

Podobizny hráčů u pomníku na hřbitově

Článek

Ta vzpomínka zůstává stále čerstvá. Když se sedmého září roku 2011 rozletěla do světa zpráva o pádu letadla s hokejovým týmem Jaroslavle, řada fanoušků odmítala šílené zprávě uvěřit. Obrovské neštěstí vygradovalo o to víc, že nehodu přežil pouze mechanik Alexandr Sizov.

Pád letadla nepřežilo kompletní mužstvo Jaroslavle, v troskách našlo smrt celkem 44 lidí. Na památku hokejistů a členů posádky se vedení KHL rozhodlo, že sedmého září se nebude v druhé nejlepší lize světa hrát žádný zápas.

"Sedmého září se nehrají žádné hokejové zápasy. A nikdy nebudou." Takový vzkaz vyslali pomocí sociálních sítích zástupci soutěže před dvěma roky. Šest let se tato tradice bezezbytku dodržovala. Až do včerejška, kdy se odehrálo šest duelů.

Co k radikální změně zástupce vedení KHL vedlo? "Rozhodli jsme se, že dnes (v pátek) se odehrají zápasy na památku 37 mužů z týmu Jaroslavle, kteří tragicky zahynuli 7. září při letecké neštěstí," vysvětlilo vedení soutěže svůj krok.

Důvodem, proč ke změně došlo, je podle ruských médií fakt, že od tragédie uplynula už relativně dlouhá doba.

Všechna páteční utkání KHL začala minutou ticha a krátkým videm připomínající hokejisty Jaroslavle. Na stadiónech, kde se včerejší zápasy odehrály, zůstalo 44 volných sedaček, na kterých byly rozmístěny šály tragédií zasaženého klubu.

Na přání rodinných příslušníků hokejistů, kteří přes sedmi lety zemřeli, tak nebude sedmého září hrát své zápasy akorát tým Jaroslavle.

Reklama

Související témata: