Hlavní obsah

Po reprezentačním debutu na Sedláka čekají v Čeljabinsku lekce ruštiny i nový kouč

Praha

Z rodných Českých Budějovic odešel před osmi lety ještě jako junior za oceán a během posledních tří sezon tam hokejový útočník Lukáš Sedlák nastoupil ke 164 zápasům za Columbus. Premiérová reprezentační pozvánka na jeho adresu ale dorazila až po letním přesunu do KHL, kde je s šesti góly nejlepším střelcem Čeljabinsku.

Lukáše Sedláka čeká debut v reprezentaci. Do národního týmu mu pomohly výkony z ČeljabinskuVideo: Sport.cz

 
Článek

Čekal jste svoje jméno v nominaci na Karjalu?

Na rovinu přiznám, že při návratu ze zámoří jsem trochu doufal ve splnění snu o reprezentaci. Když se ozval trenér Říha, udělal mi radost a já nabídku přijal bez váhání. Už od šestnáctky mě reprezentace vždycky bavila a národní tým dospělých, to je pro mne v kariéře velká věc.

Naplňuje se vaše víra, že v Čeljabinsku dostanete daleko větší herní prostor než v NHL?

Ve 26 letech už nemáte chuť se neustále rvát o pozici ve čtvrté lajně, což jsem v Blue Jackets vlastně celou dobu zažíval. V Traktoru hraju přes dvacet minut na zápas, včetně přesilovek a oslabení. Ze začátku sezóny mi tam spadlo víceméně všechno, cítil jsem i velkou důvěru trenéra Skudry.

Toho teď ale vyhodili a do Čeljabinsku přichází Jurzinov, potomek legendárního kouče sborné z Nagana.

Od půlky října se celý tým trápí, já přestal využívat šance a docela mě to šrotovalo v hlavě. Neměli jsme dobrý výsledky a odnesl to kouč. Skudra po nás chtěl agresivní styl hokeje, plný napadání a nedovoloval moc tvořit s pukem. Nevím, jaký typ trenéra je Jurzinov, uvidíme po reprezentační pauze.

Jak velkou osobní změnou pro vás je ruské angažmá?

Oproti americké štaci je Čeljabinsk opravdu hodně jiný, ale já se bránil nějakým očekáváním. Po dlouhém pobytu v zámoří byl docela složitý návrat na širší kluziště, zaskočil mě volný prostor ledu v místech, kde jsem už čekal mantinel. Hodně mi ale pomohl krajan v týmu Tomáš Hyka, a když teď přítelkyně zase musí být v Praze ve škole, můžeme si spolu promluvit česky.

Hrajete v jednom útoku, držíte spolu hodně i mimo led?

Bydlíme s Tomášem sto metrů od sebe a celá skupinka cizinců v týmu chodí společně na večeře. Ve městě jsem jinou aktivitu než hokej neobjevil, ale mamka už mi domlouvá lekce ruštiny. Je učitelka a zjistila, že tam má ruskou kolegyni a kamarádku, která mi pomůže lépe zvládnout místní řeč.

Cítíte jazykový handicap?

Ruštinu jsem ve škole nikdy neměl, dosavadní kouč mluvil i anglicky. Klukům ale víceméně rozumím, o čem v šatně mluví. Hokejové pojmy se dost opakují, takže jsem je taky pochytil. Poznám i svoje jméno azbukou na tabuli, ale nejsem si jistý, že bych ho dokázal napsat.

Reklama