Hlavní obsah

Obrovská tragédie. Mladý hokejový reprezentant podlehl zákeřné nemoci

Moskva/Praha

Sportovní svět truchlí. Osmnáctiletý hokejový brankář Vilen Prokofjev zemřel. Kazašskému mládežnickému reprezentantovi loni diagnostikovali vzácnou formu rakoviny kostí. Zákeřné nemoci v pondělí podlehl. Smutnou zprávu oznámila na svých webových stránkách Mezinárodní federace ledního hokeje IIHF.

Foto: Sport.cz

Kazašský hokejový brankář Vilen Prokofjev zemřel na rakovinu.

Článek

Prokofjev pocházel z kazachstánského Satpajevu. S hokejem začínal v Kazachmysu Satpajev, talentovaný brankář poté podepsal smlouvu s Barysem Nur-Sultan hrajícím KHL. Loni v dubnu reprezentoval Kazachstán na mládežnickém mistrovství světa do 18 let divize 1 a získal stříbrnou medaili.

V následujících měsících ho začaly trápit bolesti nohou. Lékaři Prokofjevovi diagnostikovali Ewingův sarkom, vzácnou formu rakoviny kostí napadající i okolní tkáně. Nemoc nejčastěji postihuje mladé lidi ve věku od 10 do 20 let. Kvůli své vzácnosti a podobnosti příznaků s jinými nemocemi bývá bohužel často odhalena pozdě.

I to byl důvod, proč podle webu IIHF Prokofjev pokračoval v kariéře a odehrál ještě 10 zápasů v juniorské lize. Zdrcující diagnózu mu lékaři sdělili až v listopadu loňského roku. Místní hokejová komunita se mladému brankáři snažila ze všech sil pomoct. Na jeho léčbu bylo hned třetí den po oznámení vybráno během charitativní akce přes 750 000 kazachstánských tenge (asi 45 000 korun).

Jméno mladičkého kazachstánského reprezentanta mohli fanoušci zaslechnout i během Utkání hvězd KHL, kdy mu podporu vyjádřil gólman CSKA Ilja Sorokin. Do snahy o získání prostředků na léčbu Prokofjevovy nemoci se zapojil i hráč Floridy Panthers Sergej Bobrovskij.

Prokofjev v prosinci podstoupil v Moskvě první kolo chemoterapie. Přestože pokračovalo získávání finančních prostředků napříč světem a hokejista v Moskvě absolvoval operaci, která měla rakovinu z těla odstranit, osmnáctiletý kazašský reprezentant nemoci v pondělí podlehl.

Reklama