Hlavní obsah

Jágr svého rozhodnutí zpětně nijak nelituje a těší se, co přijde

KONOPIŠTĚ

S dobrou náladou a čistou hlavou ve čtvrtek předstoupil před novináře Jaromír Jágr při neformální tiskové konferenci u příležitosti golfového turnaje Jágr Teamu na Konopišti. Tytam byly nervozita i vnitřní nejistota a česká hvězda už zase hýřila obvyklými vtípky. Pohodový projev potvrdil Jágr slovy o tom, že svého rozhodnutí upsat se minimálně na dva roky ruskému Avangardu Omsk nijak nelituje a případné pochybnosti rozhání hned v zárodku myšlenkami na budoucnost.

Článek

Ještě před osudným pátkem 4. července však bylo možno vídat Jágra v úplně odlišném rozpoložení, nad svými dalšími hokejovými kroky evidentně hodně přemýšlel. "Pro mě to bylo hrozný rozhodnutí. Já nevěděl kudy kam, jakou cestou se vydat a jak se rozhodnout. Něco mi říkalo ´zůstaň´, něco mi říkalo ´běž´ a bylo to pro mě těžké," řekl v úvodu Jágr. "Určitě to bylo nejsložitější rozhodnutí v mém hokejovém životě," ujistil vzápětí větou, kterou pronesl od svého podpisu smlouvy s Omskem již několikrát.

Nepátral ani po tom, co jeho možná trochu překvapivému stěhování řeknou kamarádi či blízcí lidé ze zámoří. "Od té doby, co jsem se rozhodl, se dá říct, že to ze mě všechno spadlo a už jsem skoro s nikým nekomunikoval. Snažil jsem se zařídit si věci, koukat se dopředu a nerozebírat to znova, protože pak, když to člověk rozebírá, tak si může říct, že udělal chybu, což bych nerad. Já jsem se prostě rozhodl a stojím si za tím. Doufám, že to bude úspěšné rozhodnutí," věřil Jágr.

Zbývá pouze pár dní do odletu

Oproti předchozím letům mu nyní zbývá pouze pár dní do odletu za novým angažmá. V Omsku se má hlásit 25. července. Tým Avangardu je dokonce již na soustředění v Chorvatsku. "Jak si pamatuju, tak ty tréninky tam budou hodně ostrý, ale i já se snažím trénovat, přestože je to hodně hektické a musím si zařídit spoustu věcí a akcí, než odletím. Samozřejmě tam však nechci přijet na první trénink, abych tam byl pro smích. Chci, abych hrál tak, jak si představuju, nebo se alespoň cítil dobře, což je pro mě důležitý," uvedl.

Kdyby se Jágr vrátil ze zámoří dřív nebo se dřív rozhodl, že bude hrát v Omsku, sám by podle svých slov bez problémů odjel do Chorvatska také. "Nejde o to, kde to je, ale já bych byl rád s tím mužstvem. Ale na druhou stranu to rozhodnutí, které jsem udělal, bylo až 4. července a nebylo tolik času, abych se viděl s rodiči a kamarády v Čechách. Generální manažer i prezident klubu tomu rozumí a všechno to chápou, takže mi dali přece jen trošičku víc volna než ostatním hráčům," ocenil Jágr.

Trénink zatím pouze mimo led

S tréninkem začal oproti minulosti o něco dříve, i když zatím pouze mimo led. "Ale jednou jsem se byl už sklouznout, máme hokejovou školu ve Slaném, tak jsem byl. Zatím je to však většinou mimo led, v posilovně a tak. Po 15 letech jsem začal i trochu běhat, tak uvidíme, co to se mnou udělá," smál se Jágr. "Každá změna je důležitá, člověk experimentuje. I já, ve svém věku. Člověk je zvyklý na některé věci, které mu vyhovovaly, držel jsem se toho dlouho a zkusím tam dát něco nového."

Novinky však do svého tréninkového plánu zapojuje velmi obezřetně. "Neříkám, že to přeháním s tím během, ale běhám víc než kdy předtím. Po 15 letech jsem se prostě rozhodl, že si půjdu zaběhat," prohlásil s nadsázkou. A jak dlouhé tratě absolvuje? "Asi tak desetimetrový," smál se Jágr. "Je to prostě něco jiného. Tady na těch větších hřištích se musí víc bruslit než v Americe, i když ten hokej se tam trošku změnil. Dřív to tam bylo o síle a stabilitě a já tak trénoval celý můj život. Pak se změnila pravidla a do hry se začala prosazovat rychlost a rychlejší nebo menší hráči. Síla tedy není tak důležitá jako v předchozích letech," řekl Jágr.

Reklama

Související témata: