Hlavní obsah

IIHF prošetří smlouvy šesti hokejistů, mezi nimi i Čecha Mojžíše

CURYCH

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) informovala NHL, její hráčskou asociaci NHLPA a nově vzniklou Kontinentální ligu (KHL), že se bude podrobněji zabývat šesti hráčskými smlouvami. Ačkoliv se totiž NHL i KHL nedávno dohodly na respektování smluv mezi svými kluby a hokejisty, v posledních dnech došlo k podezřelým přesunům některých hráčů z Ruska do NHL, ale i opačným směrem.

Článek

Nejvíce se v tomto ohledu skloňuje odchod ruského útočníka Alexandra Radulova z Nashvillu do ruské Ufy, ačkoliv měl v týmu NHL ještě rok platnou smlouvu. Jenže v Nashvillu by v rámci nováčkovského kontraktu pobíral necelý milión dolarů, zatímco Ufa mu za tři roky nabídla miliónů hned osm, takže se Radulov prostě sebral a zmizel.

Teď hráči hrozí zastavení činnosti ve všech reprezentačních zápasech a Ufa by mohla přijít i o účast v premiérovém ročníku Ligy mistrů. Opačným případem než Radulov je čtveřice Nikita Filatov, Tomáš Mojžíš, Fjodor Fjodorov a Viktor Tichonov. Ti měli údajně platné kontrakty s ruskými kluby, ale chtějí od podzimu hrát NHL.

Jason Krog se měl údajně dohodnout na kontraktu s Čerepovcem, přesto nakonec podepsal smlouvu s Vancouverem. Český obránce Mojžíš zase v létě opustil Novosibirsk, se kterým byl domluvený na další spolupráci, a upsal se Minnesotě. Ruský klub mu prý totiž nedoplatil zbytek z loňského kontraktu a navíc nechtěl podle nových pravidel KHL podepsat novou smlouvu na dva roky.

IIHF nyní do konce července požaduje všechny dostupné dokumenty od zúčastněných klubů a chce záležitosti co nejrychleji vyřešit. “Je nešťastné, že musíme řešit takové věci jen týden poté, co jsme dosáhli pokroku mezi KHL a NHL. Doufáme, že se nám podaří vše brzy prozkoumat ke spokojenosti obou stran," řekl prezident IIHF René Fasel.

Hráči, jejichž smlouvy bude IIHF prošetřovat:
Alexander Radulov (Nashville - Ufa)
Nikita Filatov (CSKA Moskva - Columbus)
Tomáš Mojžíš (Novosibirsk - Minnesota)
Jason Krog (Čerepovec - Vancouver)
Fjodor Fjodorov (Dynamo Moskva - New Jersey)
Viktor Tichonov (Čerepovec - Phoenix)
V závorce je uveden nejprve klub, kde měl mít hráč platnou smlouvu, za ním následuje klub, kde podepsal nový kontrakt).

Reklama

Související témata: