Hlavní obsah

Jágr před odletem do Omsku potvrdil touhu znovu reprezentovat

Jan ŠkvorSport.cz

Mise „Avangard“ pro hokejového útočníka Jaromíra Jágra začíná. Ve čtvrtek deset minut po třinácté hodině vyrazil šestatřicetiletý forvard z ruzyňského letiště směr Moskva, odkud se poté přesune do sibiřského Omsku, se kterým na začátku července podepsal dvouletou smlouvu. „Očekávání je obrovské. Daleko větší než při odletu do NHL,“ řekl novinářům Jágr, který zároveň potvrdil svůj zájem znovu reprezentovat Českou republiku.

Článek

S novým reprezentačním koučem Vladimírem Růžičkou se chtěl Jágr sejít ještě před svým odletem na Sibiř, aby spolu téma „nároďáku“ probrali. „Řekl jsem mu, že pokud budu mít formu a budu zdravý, chci reprezentovat,“ prozradil Jágr, který předběžně počítá i s tím, že by se v průběhu sezóny zúčastnil minimálně jednoho turnaje Euro Hockey Tour. „Minimálně jeden určitě stihnu. Abych ale přijel na všechny, to by bylo zbytečné,“ plánuje si.

Za reprezentaci hrál Jágr naposled na olympijských hrách v Turíně, kde český tým pod vedením Aloise Hadamczika vybojoval bronzové medaile. Poté se s národním dresem rozloučil. "Myslím, že je čas z reprezentace odejít. Alespoň já to tak cítím," prohlásil tehdy po vítězství nad Ruskem.

Za tři týdny se vrátí 

Jágra přišel ve čtvrtek na ruzyňské letiště doprovodit i jeho agent Jaroslav Zídek, nechyběl ani dlouholetý kamarád Luboš „Čužák“ Rys. „Vzal jsem si jen věci, které budu potřebovat první tři týdny. Šestnáctého srpna bych se měl na čtyři pět dnů vrátit do Čech, s Jágr Teamem máme naplánované dvě exhibice. Pak to všechno dobalím. Hlavně teplejší věci,“ prozradil Jágr, který do Omsku vyrazil prozatím sám. Přítelkyně Inna Puhajková by za ním měla dorazit těsně před startem Kontinentální ligy, která startuje na začátku září.

Z angažmá v Omsku, kde již působil během výluky NHL v sezóně 2004/05, Jágr obavy nemá. „Beru to profesionálně, jako svoji další štaci.“ Jedním dechem ale dodává, že očekávání jsou obrovské. „Daleko větší než při odletu do NHL. Nebude to jednoduché, tuhle cestu jsem si ale vybral a teď už je pozdě obracet se zpátky.“ Dobře si uvědomuje, že jeho ruská štace bude hodnocena především podle výkonů sibiřského celku a Jágra samotného. „Jsem si toho vědomý. Základ úspěchu je, jaký budu hrát hokej já a jak se bude dařit mužstvu,“ nezříká se zodpovědnosti.

S ruštinou by problém být neměl

Před odletem působil Jágr uvolněným dojmem, své odpovědi častokrát okořenil svými typickými žerty. „Já se nechám vozit Jakubem Klepišem,“ smál se nad otázkou, jestli ho neděsí hustý provoz v ruských městech. „Problém by neměl být ani s ruštinou, domluvím se. Postupem času se doufám budu zlepšovat,“ prohlásil Jágr, jehož spoluhráčem bude kromě Klepiše i Pavel Rosa.

Hlavu si šestatřicetiletý útočník nedělá ani z proslulých tvrdých tréninků v Rusku. „S tím bych neměl mít problémy. Trénuju rád a uvědomuju si, že je to potřeba. Čím tvrději trénuješ, tím jednodušší to pak máš v zápase. Chci se zápasy bavit a ne se trápit. K tomu vede jediná cesta přes dobrý trénink.“

Nově vzniklý koncept Kontinentální ligy Jágra velice láká. Svým herním řádem se zejména kvůli velkým vzdálenostem mezi jednotlivými městy dost podobá zámořské NHL. Týmy tak častokrát čeká dlouhý trip, během něhož sehrají několik zápasů po sobě na kluzištích soupeřů. „Je to zajímavé. Vzdálenosti jsou možná ještě větší než v NHL, takže to nešlo udělat jinak,“ uzavřel Jágr.

Reklama

Související témata: