Hlavní obsah

Jágr je v Omsku středem pozornosti, stěžoval si Ovečkinovi

OMSK

Jaromíra Jágra provází v ruském Omsku mimořádná pozornost. Na každém kroku ho v prvních dnech pronásledovali novináři a televizní štáby, soukromí se nedočkal ani při jídle v klubové restauraci nebo během převlékání v šatně. V sobotu absolvoval večeři v doprovodu reportéra deníku Sovětskij Sport, po které došlo i na telefonický rozhovor s ruskou hvězdou Washingtonu Alexandrem Ovečkinem, který opanoval poslední předávání trofejí v NHL.

Článek

"Zdravstvuj, Saša," kladl Jágr důraz především na poslední slabiku svého ruského pozdravu. Následně už však přešel rozhovor do angličtiny a Jágr musel mimo jiné vysvětlovat, proč odešel z NHL. "To je kvůli tobě. Co mám asi tak dělat v lize, kde Ovečkin dává 65 gólů a já sotva 25? Už na to prostě nemám. Ani na dovolenou jsem kvůli tomu nejel, jak jsem z toho byl špatnej," smál se Jágr. "Kdybys dal 40 a já 30, tak dejme tomu, ještě rok by to třeba mělo smysl, ale takhle jsem pochopil, že bych se v NHL už nechytil. Je tam Ovečkin," dodal v přátelském rozhovoru Jágr.

V neděli zase Jágr udivil novináře na oficiálním tréninku se zbytkem týmu, který se mezitím vrátil ze soustředění v Chorvatsku. Na hrací plochu vstoupil poněkud netypicky vystrojen: sice nechyběla helma se slavnou osmašedesátkou, ale na zádech měl Jágr velkou jedničku, symbolizující jeho místo pravého křídla v prvním útoku, na rukou pak rukavice klubu z Manhattanu s jmenovkou Tjutin a číslem 51. "Ví o tom Tjutin?" ptali se hned novináři na bývalého Jágrova spoluhráče. "Ne," odvětil Jágr s provinilým úsměvem. "Ale on už je nebude potřebovat, když ho vyměnili do Columbusu," dodal vzápětí.

Jágr a odpočívat? Kdepak, zvedá činky

Po přibližně hodinovém tréninku, při němž se Jágr obdivně pozastavil nad kvalitou brankářů, požádal ještě nejmladšího z nich, teprve sedmnáctiletého Eduarda Rejzvicha, aby s ním po tréninku na ledové ploše ještě zůstal a český forvard mohl pilovat střelbu. Jágr vydržel dobrých 20 minut. "Bylo to pro mě něco velice speciálního," vyznal se ze svých pocitů Rejzvich. "Když mi bylo 13, viděl jsem ho poprvé tady z tribuny, a dneska jsem s ním trénoval. A jak střílí? Jinak než ostatní. S chytrostí. Prostě mistr, na první pohled," ocenil mladý gólman.

A sám Jágr moc chce dokázat, že hokej stále umí na špičkové úrovni. Když už by si ostatní mysleli, že tréninkem s týmem a odjezdem ze stadiónu jeho pracovní den skončil, jeho agent Jaroslav Zídek je vyvedl z omylu. Pojede teď Jágr jíst a odpočívat? "Možná tomu neuvěříte, ale... Jel hned zvedat činky do posilovny," prozradil Zídek další Jágrův program. Ruští novináři jen obdivně zakroutili hlavami a bylo jim jasné, že slovo "stachanovec" už Jágr v jejich rodném jazyce zvládl také víc než dobře.

Reklama

Související témata: