Hlavní obsah

Jágr přiletěl do Česka na Jágr Tým, pak zase spěchá do Omsku

PRAHA

Na pět dní si odskočil český hokejový útočník Jaromír Jágr z Omsku do Česka, kde jej v neděli v Brně a v úterý v Třinci čekají exhibiční zápasy Jágr Týmu. Pak bude zase spěchat zpět do vrcholící přípravy Avangardu. Šestatřicetiletý neproduktivnější Evropan v historii NHL si po třítýdenním pobytu v Rusku pochvaluje tamní prostředí i tvrdé tréninkové dávky.

Článek

V sobotu po poledni přistál Jágr na letišti v Ruzyni a v nabitém programu se nezastaví ani v tuzemsku. "Hned dvacátého letím zpátky, máme v Omsku turnaj a pak už začne sezóna," řekl novinářům. Klub mu vyšel vstříc, aby se mohl zúčastnit naplánovaných tradičních letních zápasů s charitativním účelem. "Všechno bylo vyřízené, ještě než se podepsala smlouva. Nebyla to moje podmínka, ale vyšli mi vstříc. Rozumí tomu, že některé akce, které jsem dělal dřív, musím dělat i dál."

Omsk je v plné přípravě, ale Jágr si od tréninkových dávek kvůli jiným povinnostem na chvíli oddechne. "To cestování je ale náročnější než tréninky na ledě. Ale tak to už bývá," podotkl Jágr, jemuž prý tvrdý ruský dril v tréninku vyhovuje. "Něco podobného jsem čekal, i když je to asi ještě těžší, než jsem myslel. Když se to srovná s NHL, tak v Americe je to procházka. Ale nestěžuju si, jsem rád, že to tak je. Když se víc trénuje, cítím se pak na ledě daleko líp."

V přípravě se to těžko porovnává

Jágr, který se po skončení smlouvy v New Yorku Rangers v létě rozloučil s prestižní zámořskou soutěží, má za sebou v dresu Avangardu kvalitně obsazený turnaj v Ufě. Ten i díky Jágrově příspěvku Omsk ovládl. "Určitě je to dobrý začátek, ale sezona je dlouhá a ještě nezačala. V přípravě se to těžko porovnává. Některá mužstva dávají přípravě daleko víc. Špička šesti sedmi mužstev, která mají hodně peněz, bude kvalitní," prohlásil kladenský odchovanec, který v dresu Omsku hrál už v sezoně 2004/05 při výluce v NHL.

Nastupuje v útoku s krajany Jakubem Klepišem a Pavlem Rosou a i v Ufě prokázali, že jim zatím spolupráce svědčí. "Zatím to šlo, ale důležité je, aby nám to vydrželo i v sezoně," prohlásil Jágr. Složení formací se prý v průběhu přípravy vůbec neměnilo. "Není to takovej guláš jako v Americe, tam hraješ každý střídání s někým jiným. V Rusku chtějí, aby se hráči sehráli. Vypadá to, že co si trenér na začátku napsal, tak se nemění."

 Je to jiný hokej

Zaznamenal i zvýšení kvality ruských klubů. "Mužstva jsou tam hodně vyrovnaná a v Ufě to bylo hodně náročné. Jsou tam na tom hráči hodně dobře bruslařsky, takže tam na všechno málo času. Mají opravdu rychlý přístup," popsal své dojmy. "Je tam spousta dobrých hokejistů, i ti, kteří nejsou tak známí. Není to jednoduché, ale je to přesně to, co jsem čekal. Možná by NHL byla jednodušší, těžko říct, je to jiný hokej na větším hřišti než v NHL."

Výraznou proměnu zaznamenal v Omsku, město za dobu jeho nepřítomnosti rozkvetlo. "Díky gubernátorovi je tam spousta nových staveb. Město je daleko hezčí než dřív," ocenil Jágr. Klub mu zajistil bydlení a veškeré zázemí a oproti Americe v Rusku vůbec nestrádá. "Pokud má člověk peníze, tak sežene v Rusku možná lepší věci než v Americe."

Volný čas ale při svém současném pobytu prakticky neměl. "Člověk stráví hodně na zimáku. Neříkám, že jsme tu dobu na ledě, ale v průměru tam jsme deset hodin denně. V devět ráno přijdu na první fázi a ve dvě odcházím domů, v pět tam musím zase být a vracím se v deset večer. Člověk je rád, že jde večer spát," doplnil Jágr.

Čelí velkému zájmu médií

Jako největší hvězda nově vzniklé Kontinentální ligy navíc čelí velkému zájmu médií a fanoušků. "Teď jsme byli ještě poprvé mimo Omsk, takže ten zájem byl velký. Není to nic hrozného. Všichni se na všechno ptají, ale to během sezóny pomine," připojil Jágr. Těší ho zájem Rusů o hokej. "V Ufě bylo vyprodáno, chodilo deset tisíc na přípravné zápasy, to se tady říct nedá. Když je zájem, je to lepší pro hráče i pro fanoušky."

Nestíhá ani moc sledovat dění na olympijských hrách v Pekingu. "Mohl jsem se dívat jen večer ze záznamu nebo během tréninku v posilovně, ale většinou dávali domácí Rusy. Čechy jsme neviděl, informace jsme měl jen z internetu a po dlouhé době. Ale medaile jsou určitě hezký," ocenil úspěchy krajanů olympijský vítěz z Nagana z roku 1998.

Reklama

Související témata: