Hlavní obsah

Jágr přirovnává své působení v Omsku k maratonu

Český hokejista Jaromír Jágr, který obléká od nové sezóny dres západosibiřského Omsku, přirovnává své působení v Kontinentální hokejové lize spíše k maratonu než sprintu. Ze tří úvodních zápasů si připsal jen jedinou asistenci, Omsk má na kontě dvě porážky a jednu výhru, ve středu se představí poprvé před domácím publikem.

Foto: www.khl.ru

Jaromír Jágr ve svém prvním zápase v KHL

Článek

"Takový je sport. Sezóna je dlouhá a musí se brát jako maratón. Pokud má někdo dobrý začátek, ještě to neznamená, že vyhraje. Kdyby to bylo 100 metrů sprint, byl by to průšvih. Ale sezóna je dlouhá," řekl skupině českých novinářů Jágr o přestávce po úterním tréninku. Náladu mu zjevně zlepšil přílet přítelkyně Inny.

Jágr, který byl do omského Avangardu získán za rekordní sumu okolo sedmi miliónu dolarů a je považován za hlavní atrakci nové prestižní soutěže, se cítí vystaven tlaku, ale považuje to za normální. "Sponzoři dali do týmu strašně moc peněz, takže očekávají výsledky. Na tom není nic špatného, tak by to mělo být. Záleží jen na nás, jak se s tím vyrovnáme," řekl Jágr.

V Omsku už hrál v době výluky v NHL v sezóně 2004-2005, ale připouští, že tehdy naskočil do rozjetého vlaku dobře fungujícího týmu, zatímco nyní je to jiné a i soutěž je kvalitnější než před třemi lety. V Avangardu Omsk je podle jeho slov 17 nových hráčů a mužstvo se teprve vytváří. "Tak to tady prostě chodí. Přijde nový manažer, nový trenér, který si vezme nové hráče. Je důležité, abychom hráli jako mančaft a bojovali," poznamenal Jágr.

Jágr se u kouče zastává svých spoluhráčů

I proto prý nijak nezneužívá postavení hvězdy, která si může všechno dovolit. Spíš oroduje za své spoluhráče. Během tréninku se u kouče zasazoval o to, aby po třech zápasech na ledě soupeřů nemuseli hráči na tréninkovou základnu a aby ženatí spoluhráči dostali volno k návštěvě rodin.

"Nejde o mně, mám všechno povolené. Ale jde o spoluhráče. Byli jsme šest dní venku, neviděli rodiny, děti, manželky. Jsou to profíci, vědí, co si mohou dovolit. Potřebují si odpočinout, být s rodinou. To je základ úspěchu," vysvětlil Jágr. "Když si myslím, že něco není v pořádku, tak řeknu svůj názor," dodal. I tím se podle něj může dát dohromady tým a překonat počáteční problémy.

Bagáž si musí nosit sám

Omsk si zatím Jágr pochvaluje, například bydlení je prý perfektní. Ale připouští, že ruské poměry nejsou nic pro zhýčkané: na rozdíl od Ameriky si hráč musí balit a tahat svou výstroj sám, a to i na letiště, kde hokejisté procházejí stejně přísnými kontrolami jako všichni ostatní pasažéři.

Zatímco zimní stadióny a hotely už i v Rusku vyrostly nové či prošly rekonstrukcí, takže jsou na úrovni, místním letištím podle Jágra "ujel vlak a odlety jsou hrozný".

Ale stadióny jsou plné nadšených fanoušků a ani na zápasech venku se Jágr nesetkal s žádnou negativní reakcí. Ve středu ho čeká premiéra před domácím publikem. Podle mluvčího klubu Jágrův příchod zvýšil prodej lístků o 30 procent a středeční i páteční zápas v domácí aréně jsou vyprodané. Všichni se těší na novou hvězdu.

Reklama

Související témata: