Hlavní obsah

Jágrův spoluhráč Klepiš marně hledá blonďatou učitelku ruštiny

Blondýnka okolo 25 let - tak si svou učitelku ruštiny představuje český hokejista Jakub Klepiš, který spolu s Jaromírem Jágrem a Pavlem Rosou tvoří první útok omského klubu Avangard. Zároveň potvrzuje Jágrova slova, že západosibiřský Omsk je místo, kde se dá žít, i když se to na první pohled nezdá.

Článek

"Ve srovnání s Washingtonem, kde jsem byl chvíli, se to vyrovná a možná je to i lepší," řekl českým novinářům Klepiš. "Dřív jsem si říkával, že sem bych nikdy nešel. Ale když se tu člověk porozhlédne, tak je to dobrý," přikyvuje Rosa, který už v Avangardu začíná třetí sezonu. Připouští však, že sám by New York za Omsk, jako to udělal Jágr, asi nevyměnil.

Klepiš zatím moc možností na trávení volného času v sibiřském městě neobjevil. "Zabavím se hraním na playstationu, hraju jenom fotbal, většinou za Liverpool. Pak internet, a to je tak všechno. Chodím taky na stadion do sauny a podobně," vypočítal Klepiš rychle všechny své mimohokejové aktivity.

Do města se prý zatím pořádně ani nepodíval, jen si zašel s kamarády do restaurace. Přednost dává české kuchyni, na stadiónu si obvykle dá rybu či kuře. "Ruské speciality, když je vidím, raději nejím," řekl.

Rosa žije rodinným životem

Jediné, co Klepiše opravdu štve, je neznalost ruštiny. Ještě však ale prý nenašel ruštinářku podle svých představ - blondýnu okolo 25 let. "Nějaké jsem už viděl, ale ještě jsem se neptal, jestli mě budou chtít učit," prohlásil se smíchem.

Na rozdíl od svobodného spoluhráče žije Rosa v Omsku mimo kluziště hlavně rodinným životem, vyznačujícím se i lingvistickou pestrostí. Jeho kanadská manželka mluví s dvouletým synkem Alexem francouzsky, ve školce se chlapec zase učí rusky a tatínek už plánuje i výuku angličtiny.

"Máme tu s rodinou už dva roky takovou rutinu. Kluk už ví, kam chodíme na kafe, takže taky ví, s čím si tam má hrát. Zatím nic nerozbil," žertuje Rosa. "Je tady hodně krásných míst. Kino je tu nádherný. Ale vše je v ruštině. Mně to nevadí, ale manželka tak dobře rusky neumí. A na bowling jsou tu dvě prima místa," prozradil Rosa. Za čerstvým vzduchem občas s rodinou vyjíždějí do přírody, asi tak půlhodinku či hodinku za město do lesa, kde se dají pronajmout rekreační chatky.

Město je prý bezpečné

Město si Rosa chválí jako bezpečné, za dva roky tu pouze jednou zažil horkou chvilku. Loni si s rodinou a s předchozím brankářem tmavé pleti Fredem Brathwaithem vyšli na nákupy, ale narazili na skiny, kteří začali prozpěvovat nacistické popěvky a dokonce gólmana napadli pěstmi.

Brankář ani Rosova manželka Isabelle si nechtěli dát nic líbit, ale hokejista místo rvačky raději zorganizoval rychlý ústup taxíkem, jehož řidič promptně vytáhl i baseballovou pálku proti pěstím a nožům skinů.

Na rozdíl od spoluhráčů si Rosa vybral bydlení sám a také si ho sám platí, stejně jako řidiče. "Nějaký rubl to stojí," říká s tím, že drahota bydlení rozhodně neodpovídá vzdálenosti 2700 kilometrů od Moskvy. Pronájem bytu v Omsku přijde v přepočtu na 24.000 až 40.000 korun měsíčně. Hokejisté ovšem bydlí na té nejlepší adrese.

Reklama

Související témata: