Hlavní obsah

Jágr a Arena, to jsou teď sibiřské chlouby

OMSK

Za peníze miliardáře Romana Abramoviče byla postavena desetitisícová hokejová Arena Omsk, jedna z dominant západosibiřské metropole. Tady se Jaromír Jágr snaží dokázat, že v nejlepší hale hraje nejlepší hokejista. „Zázemí je fakt dokonalý,“ přitakává Jágr, ale někteří si i rýpnou. „Připadá mi to tady moc ruský, ne moc komfortní,“ tváří se kysele útočník Magnitogorsku Jan Marek.

Foto: www.khl.ru

Jaromír Jágr si prohlíží zimní stadión v Omsku.

Článek

„S Jaromírovým příchodem nám stoupl prodej vstupenek o 30 procent,“ rozplývá se svérázný tiskový mluvčí Avangardu Arkadij Alexejev ve své kanceláři, z níž pozoruje trénink omských hokejistů. Nechybí tu nic, co je standardem i v zámoří. Spousta stánků s občerstvením, restaurace, VIP lóže. „Zázemí je fakt dokonalý,“ přitakává Jágr, ale někteří si i rýpnou. „Připadá mi to tady moc ruský, ne moc komfortní,“ tváří se kysele útočník Magnitogorsku Jan Marek. „Nám stavěli novou halu Finové a je to znát.“

Podobné hokejové arény teď rostou na řadě míst Ruska. „Klubům jde o prestiž. Budeme mít novou halu, ať to stojí co to stojí,“ přitakává služebně nejstarší Čech v omském dresu Pavel Rosa.

Stejně jako Jágr si zahrál i na stařičkém stadiónku Avangardu, kam se vešlo 5000 diváků. Za čtyři roky, co působí v Rusku, měl možnost vidět, jak se jeho okolí proměňuje. „Pro ty, co přiletí a vidí Sibiř poprvé, to může být šok. Vždycky jsem si říkal, když jsem hrál za Dynamo Moskva, že do Omsku mě nikdo nedostane. A dneska vím, že je tu spousta míst, kam se rád podívám,“ prohlašuje Rosa.

Češi se tu přizpůsobí rychle

„Pokud sem přijede Američan z NHL, který je naučený na určitý servis, tak se nejdřív moc diví. Musí si tahat svoje bágly, balit, vybalovat. Na to není ze zámoří zvyklý, ale Češi se tady přizpůsobí velice rychle,“ ví svoje Jágr. „Všechno ostatní je ovšem srovnatelné s NHL. Zázemí je snad dokonce lepší než třeba ve Washingtonu, kde jsem hrával,“ připojuje se Jakub Klepiš.

Po Jágrově příchodu do Omsku propukla ve městě ohromná euforie. V Areně Omsk sice hrál Avangard už v minulé sezóně, ale teprve s příchodem 36leté hvězdy získala naleštěná hala tu správnou důležitost. „Omsk je teď komplet hokejový město. Tady vás lidi poznávají v obchodě, v restauraci, hokejistů si tu opravdu váží,“ myslí si Rosa. „Když jsem hrál ještě v Los Angeles, tak byl naší největší hvězdou Luc Robitaille a toho si na ulici nikdo nevšímal.“

Jágr se v tuhle chvíli sice mohl procházet po Broadwayi a ze svého apartmánu pozorovat Central park, když už ale vyměnil Manhattan za Sibiř, nestěžuje si. Z krále 68. avenue se stal sibiřský car od Irtyše.

Reklama

Související témata: